f7c849f2-0101-48db-a188-b74f67246675.jpg

Playground | Macar Kültür Merkezi

91 B izlenme  
5.11.2020
Playground
04 Eylül – 24 Ekim 2015
Macar Kültür Merkezi
 
 
Küratör Füsun İpek sergiyi şu şekilde anlatır: 
‘’Playground sergimiz şehir ortamının güncel sanat üzerindeki Macar yansımalarını sunar.Bu etkileşimin rüyasal yansımalarının yanı sıra, şehirde bulunan veya şehirden kaynaklanan görsellerin yeni ifade kazandığı, şehrin her sakininin farklı olarak da olsa günden güne algıladığı birçok ortak deneyimin ifade edilmesini sunar.
Playground – “oyun alanı”
1.Açık havada bulunan oyun ve rekreasyon alanı 2.Belli bir etkinlik için mevcut alan
Çocukken yaya geçitlerinde siyah yerlere basmamaya dikkat ederek beyaz şeritten beyaz şerite zıplardık. Okulun penceresinden güvercinleri sayardık veya Orhan Pamuk’un yapmış olduğu gibi bölgedeki bakkalların rivayetleri hakkında hayal kurardık. Çocukken bebek evleriyle, arabalarla oynayıp, rüyalarımızda evimizin üstünden uçardık.
Gençliğimizde hayran oldugumuz grupların afişlerini sokaklardan toplayıp evimize götürürdük, ve uzun yaz akşamlarını sokak kaldırımlarında oturarak sohbetle geçirirdik.
Yetişkine döndüğümüzde şehrin bu yanlarını takip edemiyor hale geliriz. Sokaktaki hatıralarımızı evlerimize götürmez oluruz, ve çevremizi minyatür bir model olarak algılamayız. Şehir sıradan bir
mekana, hayatımızın arka planına dönüşür.
Bu ortamda öğrendiğimiz kurallara göre hareket ederiz ve şahsı çevremizden ayırırız. Bir taraftan evimizdeymişiz gibi hissetmeyiz, her şeyi belirlenmiş fonksiyonlarına göre kullanırız. Diğer taraftan bilmedik bir ortam olarak da görmeyiz. Merakımız ve keşfetme arzumuz sadece turist olduğumuz zamanlarda kuvetlenir.
İstanbul sakinleri (“İstanbullular” ) şehrin sokaklarını evleriymiş gibi kullanırken çocuksu hayal güçlerini ve şehre olan bağlarını ifade ederler.
Şehrin ve şahsi hayat alanlarının birbirine karıştığı, genel ve şahsi hayat alanlarının özel bir şekilde birbiriyle uyum sağladığı bu şehirdenmiliyonlarca turist muhteşem hatıralarla ayrılır.
Playground sergimiz bize güncel hayatımızı bu sıradan çocuksu merakla keşfetmemize yardım edecek.Şehirle alakalı başka türlü yok olan ortak hatıralarımızı muhafaza etmemize imkan tanıyacak.
Şehir aynı zamanda bir oyun alanı da olabilir.Ona nasıl baktığımız ve onu nasıl kullandığımız bize bağlı.’’

Sanatçılar
 
Bazil Duliskovich, Tamás Kaszás, Gábor Kerekes, Neopaint Works – Balázs Fekete, Tamás Füredi, Áron Lőrincz, Márk Zsélics, Balázs Tóth, Bálint Rádóczy, Gyula Várnai, Júlia Vécsei, Waschmaschine Gruppe - Ipek Füsun &Bálint Liptay



Müzik:Müzikotek
 
Devamı

Seçtiklerimiz