ekavbanner1.jpg.jpg

I Shot Andy Warhol; Kezban Arca Batıbeki

30 B izlenme  
5.09.2008
I Shot Andy Warhol; Kezban Arca Batıbeki Rastgele durumlar, objeler veya seslerden  Sanat yapıtı na giden ince çizgiyi en iyi kullanan sanatçılardan biri olan Warhol düşünce yapısının üzerine kurulan ve dünyanın en özel noktalarından biri olan Tarihi İstanbul yarımadasına bakan bir açıdan alınan rastgele bir kesite giren gündelik, sıradan görüntülerin oluşturduğu ve bu görüntülerin anlamını aşan üst boyutta bir bütünsellik içeren oniki dakikalık bir film.


Yine özel bir mekan olan sanatçının kendi evinden kaydedilen rastgele günlük hayattan görüntülere eşlik eden sesler ( ! ) ve zaman zaman hayatın o kesitine müdahale eden, o anlarla çakışan yansımaları (Temizlikçi kadın figürü gibi) ... Bir sanayi ürünü olan Andy Warhol bebeği, bir yabancılaştırma öğesi olarak , aynı zamanda Warholun kendi tual düzenlemelerinin bir izdüşümü olan Grafik bir ekran düzenlemesiyle filmin tümünde sabit olarak yer alıyor.


İstanbulu temsil eden efsanevi siluete arkasını dönmüş ve elinde renk skalası gösteren bir TV ekranı tutmakta olan Andy Warhol bebeği, bir klasiğe arkasını dönerken bir yerde Milliyet, ırk gibi kavramların sanatı ve sanatçıyı belirleyen fonksiyonlar olmadığına dikkati çekiyor. İç mekana bakışındaki kayıtsızlıkla, hayatın sıradanlığının altını çizerken aynı zamanda o hayatın tanığı da oluyor. İşaretleyenlerle işaretlenen filmin üst boyutta var oluşunu sağlıyor


Bir yerde dünyanın en turistik görüntülerinden biri olan İstanbul siluetini simgesel varlığıyla entellektüel ve olağandışı bir çizgiye taşıyor.Sanatçının, kendi tual düzenleme anlayışının bir yansıması olan seçilmiş kareye altı ay süren çekim aşaması boyunca dört mevsim yansıyor. Bu mevsimleri ,değişken hava koşulları ve geri planda yer alan başlangıçta kar ve sonrasında değişen çiçeklerden izleyebiliyoruz. Bu arada durmaksızın hareket halinde olan İstanbul boğazı görüntülerinde çeşitli hız dereceleri kullanılarak kaotik bir yoğunluk vurgulanıyor ve bu yoğunluk arka plandaki seslerle de destekleniyor.


Bu sesleri kurgularken Sanatçı bir yandan İstanbulun kozmopolit yapısını vurgularken diğer yandan güncel hayatın sıkıcı monotonluğuna ve sıradan Türk kadını bakış açısına bir önceki projesinin bir devamı niteliğinde gönderme de yapmış oluyor. ( Kadınlar arasında bir kült haline gelen Ajda Pekkan şarkısı, Desperate Housewives dizisinin giriş sunumu, Passaparola yarışma programı, Seda sayan programı, Türk filmleri ve komedi dizilerinden seslerle...)

KEZBAN ARCA BATIBEKİ

İstanbulda dogdu. 1980 yilinda İDTGSYO ( Şimdiki İst. Marmara Üni. ) Grafik bölümünden mezun oldu. İsveç TV için bir çocuk filmi, uzun metrajlı filmlerde fotoğraf ve Sanat Yönetmenliği, sanat üzerine yazılar yazdı..

1983 te gittiği ve uzun süre kaldığı Oxford ve Londrada resim üzerine yoğunlaştı. 1984 ten itibaren popüler kültür ve üzerine yaptığı resimlerle Çağdaş sanat ortamında tanınmaya başladı. O yıldan bu yana 16 kişisel sergi açtı, birçok yurtiçi ve yurtdışı karma sergiye katıldı. İki kez Esbank büyük ödülü aldı. İstanbulda yaşıyor, resim, fotoğraf, yerleştirme ve kısa film üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Son kişisel sergiler :

2004 / Kafes / Maçka Sanat Galerisi
2004 / Yolda / The Bunka Quint Gallery in the Costume Design Museum / Tokyo Japonya
2005 / I Shot Andy Warhol in İstanbul / Proje4L Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi Artvarium / İstanbul


Son karma sergiler :

2005 / I Shot Andy Warhol in İstanbul / Cinema Odysee - 17. Türk Sinema Günleri / Strasbourg  France
2007 / Istanbul Now / Lukas Feichtner Art Gallery / Viyana  Avusturya
2008 / Baku Bienali / Baku  Azerbaycan
Devamı

Seçtiklerimiz