f2af643b-1f2b-4576-a0c7-c8029d8139a4.png

Art Basel 2016’nın Ardından | Yazan Yasemin Vargı

Yasemin Vargı

7 yıl önce
33 ülkeden 286 civarında galerinin katıldığı dünyanın en büyük sanat fuarı Art Basel’in 47.senesi de oldukça ses getirdi. Fuarda sergilenen eserlerin toplam değeri 3,4 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilmekte. Sanat dünyasından, iş adamlarına vektörlere kadar birçok önemli ismi bir araya getiren fuarda ilk günden birçok eser satılmıştı bile. Geçmiş Art Basel fuarlarına bu sene birçok usta sanatçının en son eserleri de yer aldı. Sanatseverler birçok yeni işi aynı anda görme fırsatını yakaladılar. Birçok sanatçı eserlerinde günümüzün gittikçe çoğalan politik ve ekonomik sorunlarını vurgulu bir dille yansıttılar.
 


Art Basel’in 360 derecelik iç avlusundan görünüm.

Giriş katında her sene olduğu gibi Çağdaş sanatçıların yanı sıra Picasso, Matisse, Magritte, Leger, Calder gibi Modern sanatın öncülerinin işleri yer aldı. Çağdaş sanatın önemli isimleri Andy Warhol, Richter, Basquiat, Jeff Koons gibi birçok sanatçının eserleri de giriş katında sergilenirken, 2. katta ise daha çok yeni işlere ve günümüz sanatçılarının eserlerine yer ayrılmıştı.


Tony Oursler, Om+A 2016
 

Amerikalı video ve multimedia sanatçısının resim ve boya arkasına hareket eden surat figürlü video yerleştirmesi hem Art Basel’de hem de Unlimited kısmında izleyicilerin karşısına çıktı. Videolu eserleri birçok müze tarafından sergilenmekte olan bir sanatçı.
 


Tom Wesselmann, Delaware, 1997
 

Tom Wesselmann’ın2 boyutlu uzaktan yağlıboya gibi duran, yaklaştıkça canlanan alüminyum üzerine yağlıboya eseri.


 


Günther Uecker, 2009-2015
 

Çivilerle yarattığı işleriyle tanınan usta Alman Sanatçının bir ağaç kökü kullanarak yarattığı 3 ağaçlı eseri.
 
 


Gerhard Richter

Gerhard Richter’in 1970 yılına ait fuarlarda çok görülmeyen yağlıboya tablosu Dominique Levy Gallery’de sergilendi.



Rene Magritte

Rene Magritte’in 1966 yılına ait, daha önce müzelerde sergilenmiş olan “La traverse difficile” adlı tablosu da ilgi çeken eserlerden biriydi.


Grayson Perry

Grayson Perry, “Death of a Working Hero” Sanatçının2016 yılında ürettiği en yeni kumaş eserlerinden biri Paragon Gallery’de gösterildi.



Richard Prince

Richard Prince’in 2015 yılında yaptığı 16 farklı kolajın ipek baskıları.



Chuck Close

Günümüzün öncü figuratif ressamlarından biri olarak kabul edilen Amerikalı sanatçı Chuck Close’un ahşap oyma tekniği kullanarak kopyaladığı resmi daha sonra boyayla fotoğraf haline getirdiği 2013 yılına ait politik eseri.



Tom Wesselman

Tom Wesselman’ın 3 boyutlu ahşap üzerine kömür kalemi ile kapladığı assemblaj 1964 yılına ait.



Tauba Auerbach

Kaliforniya’lı genç kadın sanatçı Tauba Auerbach’ın 2012 yılına ait Fold serisinden kanvasları önce katlayıp kırıştırarak sonra da endüstriyel spreyle boyayarak verdiği 3D efekti veren tablosu.



Juan Munoz , Two figures one lauhing at one hanging , 2000
 

Juan Munoz’un Madrid’deki Galeria Elvira Gonzalez da sergilenen eseri, asılmış adama yere yatarak gülen ve bakan 2 heykelden oluşan yerleştirmesi. Aynı sanatçıya ait benzer heykeller başka galeriler tarafından da sergilendi.
 
 


Henri Matisse, Portrait au monteaubleue, 1935




Helly Nahmad Gallery, Art Basel’deki güzel stantlardan biriydi. Picasso, Matisse gibi sanatçıların yanı sıra giriş kısmında siyah ve beyaz renklerden oluşan Calder ve LucioFontana’nın “ConcettoSpaziale” serisine ait eserlerini sergiledi.


Gillian Wearing, My Mother’s Charms, 2016 yılına ait
 

İngiliz kadın Konseptuel sanatçı son işlerinden biri annesine ait eşyaların büyük boy 3D printlerinden oluşan dev zincir üzerindeki zaman tüneli ilginç eserlerden biriydi.

 




Onlarca kitap yüzünün kanvasa basılmış hali yan yana sergilenerek ilginç bir görüntü oluşturdu. Kitapların isimlerinin birbirine olan ilişki ve uyumu ortaya herkesin kendinden bir parça bulacağı bir hikayeye dönüşmüştü.



Pedro Paiva & Joao Maria Gusmao, Cabbage Head, 2016

 
Gerçeğinden ayırt edilemeyecek şekilde sahici duran bu lahana heykeli polivinyilden yapılmış ve boyanmış.
 
 



Sadie Coles Gallery’de UrsFischer’ın 2016 yılında en son yaptığı işleri sergilendi. Alüminyum, epoksi, ipek baskı gibi birçok tekniğin kullanıldığı işler 2 boyutlu bir algı vererek izleyiciyi içine çekiyor.



Robert Longo, Gabriel’s Wing, 2015
 

Amerikalı ressam ve heykeltıraşın en güzel işlerinden bazıları da Art Basel’de birkaç galeride sergilendi. Bu melek kanadı fotoğraf gibi gözükse de aslında kömür kalemiyle yapılan bir çizim. Fiyatı 500.000 dolar değerinde.
 
 


Louis Bourgeois, The Vow, 2003 ve Untitled, 2005
 

Fransız – Amerikan feminist sanatçının aile, cinsellik, kadınlar üzerine değindiği konulu eserlerinden bazıları da yine çeşitli galerilerde gösterildi. Kumaşları dikerek yarattığı yastık ve insan figürlerinden oluşan eserleri böyle sergilendi.

 


Cindy Sherman

Cindy Sherman’ın 2016 yılında ürettiği son fotoğraf portreleri geçmiş zamana ait görünümlü kadınların serisiydi Metro Pictures Gallery’de sergilendi.



Anish Kapoor

Anish Kapoor’un 2015 yılı ve sonrasında ürettiği, diğer eserlerine benzeyen fakat kendini onlardan ayıran en büyük özelliği resimde belli olmasa da mavinin tonlarının gözüktüğü ve yansımanın diğer işlerine göre daha farklı efektler ortaya çıkarttığı, yaklaştıkça insanın başını döndüren, algısını değiştiren yeni işleri Lisson Gallery London’da sergilendi.



Peter Halley’in renkli yerleştirmesi ve tablosu ile Art Unlimited’da.

Art Basel’in en ilgi çekici kısımlarından biri olan dev enstalasyonlar, performans ve video art’ın sergilendiği Art Unlimited yazısını Basel yazımın 2. kısmında bulabilirsiniz.

Yazı: Yasemin Vargı



En Çok Okunanlar