f2af643b-1f2b-4576-a0c7-c8029d8139a4.png

İzmir Akdeniz Bienali “Aynı Suya Bakmak” Temasıyla Sanatseverlerle Buluşuyor

ArtNews

3 ay önce

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından K2 Güncel Sanat Merkezi işbirliğiyle düzenlenen İzmir Akdeniz Bienali, 11 Mart 2024 tarihine kadar izleyiciyle buluşuyor.

Fotoğraf: Yavuz Zeren

“Aynı Suya Bakmak” temasıyla, Ayşegül Kurtel’in sanat direktörlüğünde hayata geçirilen Bienal’de, Akdeniz’e kıyısı olan 17 ülkeden 32 katılımcının eserleri sergileniyor. Kültürpark Atlas Pavyon Sanat Galerisi’nde düzenlenen Bienal, 23 Ocak saat 18.00’da ziyarete açıldı, 11 Mart’a kadar görülebilecek. Bienal’de resim, fotoğraf, video, multimedya yerleştirme, seramik, üç boyutlu görsel-işitsel yerleştirme gibi birçok farklı disiplinde üretilmiş eserler yer alıyor.  

İzmir Akdeniz Bienali kapsamında, Türkiye dahil olmak üzere Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerden Bienal sanatçılarının üretimlerini eş zamanlı olarak yaptıkları bir “konuk sanatçı programı” düzenlendi. Özel olarak oluşturulan kontenjan dahilinde, 6 Şubat depreminin etkilediği bölgeden dört genç sanatçı ve bir sanat kolektifi de programda yer aldı. Program, 11 Eylül ile 22 Ekim 2023 tarihleri arasında K2 Urla Nefes Alanı’nda gerçekleştirildi.  

Fotoğraf: İlyas Hayta

Konuk sanatçı programı sürecinde sanatçılar Bienal’de sergilenecek eserlerini üretirken İzmir’in çok katmanlı tarihi-kültürel mirasını ve dinamik atmosferini keşfetme imkânı da buldular. Ayrıca, düzenlenen sanatçı sunumları aracılığıyla izleyiciyle buluştular. Bu etkileşimlerin amacı, sınırları aşmak ve her sanatçının yaratıcı yolculuğunu zenginleştirmek hedefiyle hem bugün hem de gelecekte fikir, teknik ve perspektif alışverişini teşvik etmekti.

Bienal çerçevesinde, Türkiye’den ve Akdeniz ülkelerinden sanatçıların, kültür-sanat aktörlerinin, akademisyenlerin, Akdeniz’e ilişkin çalışmalar yürüten uzmanların katılımıyla düzenlenecek olan, performans, panel ve söyleşilerden oluşan bir etkinlik programı da yer alıyor. 

Fotoğraf: İlyas Hayta

İzmir Akdeniz Bienali, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in İzmir’in Akdeniz’deki öncü rolünü güçlendirme ve İzmir’i bir sanat kentine dönüştürme vizyonu çerçevesinde, ilk kez düzenleniyor. Bienal, çoğulculuğu, çeşitliliği ve özgürlüğü sürdürmek için Akdeniz kültürleri ve toplumları arasındaki diyaloğu sanat aracılığıyla pekiştirirken, bölgenin kültürel ve sanatsal kapasitesini de görünür kılıyor. Farklı deneyimlere sahip sanatçıların perspektiflerini buluşturan Bienal, ortak paydalar ve farklılıklarla bir arada olmanın önemini vurguluyor.

Fotoğraf: Yavuz Zeren

17 Akdeniz Ülkesinden 32 Katılımcı  

Kültürpark Atlas Pavyon Sanat Galerisi’nde, “Aynı Suya Bakmak” temasıyla 23 Ocak–11 Mart 2024 tarihlerinde düzenlenecek Bienal sergisinde, Türkiye dahil olmak üzere Akdeniz’e kıyısı olan 17 ülkeden 32 katılımcının eserleri sunulacak.

Katılımcılarının 35 yaş altındaki sanatçılar olduğu İzmir Akdeniz Bienali’nin yaş kriteri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üyesi olduğu Avrupa ve Akdeniz’den Genç Yaratıcılar Bienali ağının (BJCEM) standartları referans alınarak belirlendi. Böylece yeni ifade biçimlerine alan açılırken, Akdeniz’den genç sanatçılar için bir platform oluşturulması hedeflendi. 

Fotoğraf: Yavuz Zeren

Bienal’de eserleri yer alacak sanatçılar; Alex Brajković, Ana Aleksić, Bawer Doğanay, Berfin Ataman, Berna Dolmacı, Can Büyükberber, Claudio Zorzi, Dalea Kovačec, Erdem Çolak, Fredj Moussa, Garance Alves, Greta Pllana, Laura Besançon, Levi Viller, Mahdi Baraghithi, Malak Elghuel, Marko Damiš, Mehdi Hachid, Merkezkaç Sanat Kolektifi, Nelly El Sharkawy, Nermin Sena Özger, Nesligül Cebesoy, Nour Abou Saada, Öznur Yıldırım, Revan Yaşar, Smirna Kulenović, Soufian Chemcham, Stratis Tavlaridis, Talha Demiral, Vladimir Novak, Yağmur Kevser Barutçu ve Yassine Sellame.

Fotoğraf: Yavuz Zeren

Fotoğraf: Yavuz Zeren

“Aynı Suya Bakmak”

Deniz, farklı bilinç düzeylerine ilişkin bir simge olarak kabul edilirse, aynı suyun kıyılarında yaşayan toplumlar, bu kolektif bilinç düzeyleriyle farklı bakış açıları ve uzamsal ilişkiler üzerinden nasıl bağlantı kurabilir? Bu bakış açıları ve ilişki biçimleri ortak bir alanda ortaya konulduğunda, Akdeniz kimliği nesnel bir gerçeklik üzerinden değerlendirilebilir mi?

Akdeniz insanı çok uzun zamandır aynı suya bakmaktadır. Bu su, eski ve çağdaş kültürler için rüya gibi bir ilham kaynağı olmuştur. Turkuaz suları hassas bir ekolojik denge ile karşı karşıya olan bu önemli deniz, biyolojik bir çeşitlilik deposudur. 

Fotoğraf: İlyas Hayta

Belki şimdi sudaki yansımalarımızı görmenin tam zamanıdır. Suyun berraklığında birbirimizin farkına varmak, belki de önümüzde yeni bir uzam açacaktır. Şair Edip Cansever’in “Sonrası Kalır” şiirinde Akdeniz’e göz kırparak ifade ettiği gibi, bu alan bizi “suya yeni indirilmiş bir kayık gibi” özgür kılacaktır.



En Çok Okunanlar