f2af643b-1f2b-4576-a0c7-c8029d8139a4.png

Zagreb in En Büyük Çağdaş Sanat Müzesi Yazan:Leyla Ünsal

Leyla Ünsal

11 yıl önce



1954 yılının aralık ayında kurulan Zagreb Çağdaş Sanat Galerisi kökenli Zagreb Çağdaş Sanat Müzesi çok kısa sürede şehrin kültür haritasının en önemli noktası haline gelmiştir.


Jesus Raphael Soto, Orange Extension 1968-70

Yalnızca Zagreb şehrinin değil, aynı zamanda tüm Hırvatistan'ın en büyük modern müzesi ünvanına sahip olan bu kültür merkezi, Avrupa sınırları içinde de çok önemli bir yere sahip olmuştur.



Zamanla dünya çapında bir değere kavuşan müze, ünlü mimar Igor Franic imzası taşımaktadır. 1960' lı yıllarda bu çağdaş sanatmüzesinde yer alan koleksiyonları uluslararası bir platformda sergileme arzusuyla müze için genışletilme, büyütülme kararı alınmıştır. 1999 yılında Igor Franic'in sunduğu projenin kabul edilmesi üzerine 2003 yılında bina yeniden yapılanmaya başlamıştır.





Vjencesla Richter, Relief-meter 1967

Zagreb Şehri Kültür Bakanlığı tarafından finanse edilen bu proje, ulusal ve uluslarası tüm sanat koleksiyonlarının sergilenmesi için muazzam bir alan niteliğine kavuşmuştur. Zagrebin en büyük caddelerinden Dubrovnik Caddesinde yer alan bu devasa mimarlık harikası, ülkenin bağımsızlığı ilan edilen tarihten bu yana kültür alanında yapılan en büyük yatırım olmuştur. 


Andraz Salamun, Triptyck 1968



Sonja Ivekovic, Women's House, 1998

14.500 m² lik alandan oluşan bu çağdaş tasarım Zagreb'in modern bölümünü şehrin yeni sanat ve kültür merkezi haline getirmeyi amaçlamıştır. Müze, çok geniş bir topluma hitap ederek koleksiyonları olabilecek en geniş topluma ulaştırmayı amaçlamıştır. 3.500 m² lik alanını kalıcı sergiler, 1.500 m² lik bölümünü de geçici sergiler için ayıran müze aynı zamanda 700 m² lik bölgeyi ise çatı katındaki sergi alanı için ayırmıştır.





Dragoljub Rasa Todosijevic, Clinging Bread, 1973



Birbirinden farklı onlarca amaca hizmet eden bölümlerden oluşan bu yapı, bünyesinde multimedya salonu, kütüphane, eğitim salonu, mağaza, kitaplık, kafe, restoran ve hatta müzeye çağrılan sanatçı ve küratörlerin konaklayabileceği lüks daireler yanında 725 m² lik bir hol bulundurmaktadır. Okuma odası, eğitici atölyeler, film ve tiyatro gösterimleriyle çok geniş bir kitleye hitap eden MSU, ilk kalıcı sergisini Collections en Mouvement müzeyi halka tanıtma amacıyla gerçekleştirmiştir.


Marija Ujevic-Galetovic, Tagret 2 1981






İkinci kalıcı sergisi Le Musee avant Le Musee ise ünlü fotoğraf sanatçısı Jasenko Rosolun çektiği, müzenin yapım aşamasındakı çalışmaları sergileyen fotoğraf koleksiyonundan oluşmaktadır. Dünya çapında bir değere sahip olan müze koleksiyonu, çok geniş çapta bir yelpazeden oluşturulmuştur.





Carsten Höller, Double Slide 2009



Koleksiyonda; resim, heykel, eskiz, afiş, fotoğraf, film, video ve görsel medya gibi bir çok farklı alanda verilmiş modern eserler bir araya toplanmıştır. Hırvat ve yabancı sanatçıların çalışmalarının sergilendiği MSU farklı üslup ve sanat akımlarını ziyaretçileriyle buluşturmaktadır.



Soyut dışavurumculuk, geometrik ve lirik soyutlamacılık, minimalizm, kavramsalcılık, çözümselcilik, Fluxus, avangart ve op sanatı gibi akımların sergilendiği müze, güncel sanat hareketlerini takip ederek çağdaşlık alanındaki misyonunu en iyi şekilde yerine getirmektedir.



Daha fazla bilgi için aşağıdaki linki TIK layabilirsiniz.
http://artracking.wordpress.com/2013/01/15/zagreb-contemporary-art-museum/


Yazı ve Fotoğraflar: Leyla Ünsal

 



En Çok Okunanlar