Elektra KB | The Accidental Pursuit of the Stateless II | Gaia Gallery

97 B izlenme
5.11.2020

Elektra KB
The Accidental Pursuit of the Stateless ll
21 Ocak - 5 Mart 2016
Gaia Gallery


Gaia Gallery, 21 Ocak’ta açılan The Accidental Pursuit of the Stateless II sergisi ile 2016’ya başlıyor. Türkiye’de ilk kez kişisel bir sergi gerçekleştiren Elektra KB’nin eserleri, 5 Mart’a kadar İstiklal Caddesi’ndeki Tarihi Elhamra Han’ın beşinci katında sergileniyor.

Ülkesini çeşitli sebeplerle (varoluşçuluk, ekonomik, psikolojik ve politik) terk etmek durumunda kalarak Berlin’e yerleşen ve çalışmalarında mülteci kadınları inceleyen Elektra KB'nin Türkiye'deki ilk kişisel sergisi 21 Ocak - 5 Mart 2016 tarihlerinde Tarihi Elhamra Han'ın beşinci katında olacak.

1980 Odessa (Ukrayna) doğumlu sanatçı, The Accidental Pursuit of the Stateless II isimli sergide, çoğunluğu orta yaşlı olan ötekileştirilmiş kadınlarla yaptığı video röportajlar esnasında topladığı parçaları iç içe kullanıyor. Bu materyalleri ise video, fotoğraf ve performans gibi farklı medyumlar aracılığıyla kağıt ve kumaş üzerine aktarıyor. 

Ütopik-distopik bir anlatımı olan Elektra KB, çalışmalarında sosyo-politik devrime direnç gösteren topluluk The Catharas için bir ‘güvenli alan’ olarak yarı-dünya özelliği taşıyan ülke Theocratic Republic of Gaia’yı yaratıyor. Eylül 2015’te New York, Soho’da bulunan Bravin Lee Gallery’de ilkini gerçekleştirdiği The Accidental Pursuit of the Stateless isimli serginin ikincisini İstanbul’a taşıyan Elektra KB, sergide bu topluluğun performatif fotoğraflarının yanı sıra gerçek ve ilüzyon, fantazi ve politika, şiddet ve espri arasındaki gerilimleri konu edinen imajlarına yer veriyor. 

Çalışmalarına Berlin’de devam eden sanatçının Türkiye’deki ilk kişisel sergisi The Accidental Pursuit of the Stateless II, 5 Mart’a kadar Gaia Gallery’de gezilebilir. 

EDİTÖRE NOT:Tarihi Elhamra Pasajı'nın beşinci katında yer alan Gaia Gallery, Salı’dan Cumartesi’ye 11:00-19:00 saatleri arasında ziyaretçilere açık. Koleksiyonerler için özel randevu sistemi bulunmaktadır. Her yerde kolay bulamayacağınız ve ulaşamayacağınız özel kitap seçkisi de #GaiaBookmark’ta yer alan bölümlerden biri. 

#GaiaEditions ise edisyon koleksiyonerleri için, özel bölmesinde ve eldivenleriyle bakabileceğiniz çeşitli edisyon çalışmaları içeriyor. Resim ve Heykel Müzeleri Derneği’nin desteğiyle hazırlanan #GaiaEditions’a ait özel bir seçki Souq Karaköy’de de bulunuyor.

İstiklal Caddesi'nin tek oryantalist yapısı olarak bilinen Tarihi Elhamra Pasajı, Galatsaray-Tünel aksında hareketlenen sanat yaşamına yeniden kazandırılıyor. 1920-1922 yıllarında Şerif Adapazarlı isimli bir işadamı tarafından yaptırılan 1228 metrekarelik tarihi yapının mimarı tam olarak bilinmiyor. Eski Kristal Tiyatrosu’nun yerine inşa edilen binanın yapımında Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden ilham alanlar detaylar kullanılmış. Cam bir tavan ile aydınlatılan pasaj bölümünde, halen eski Beyoğlu ruhunu taşıyan tuhafiye, gelinlik ve konfeksiyon mağazaları bulunuyor. Hanın beşinci katı ise 225 metrekarelik Gaia Gallery’e ev sahipliği yapıyor. Saint Antoine Kilisesi manzaralı Gaia Gallery’de bir küçük, üç orta, bir midi ve bir ana salon olmak üzere altı farklı ünite bulunuyor.
Müzik:Müzikotek


En Çok İzlenenler