Azade Köker’in bağlanma, kırılganlık ve dönüşüm kavramları etrafında şekillenen yeni kişisel sergisi “Stolon”, 8 Eylül–14 Kasım 2026 tarihleri arasında Zilberman Berlin’de izleyiciyle buluşuyor. Kâğıt, tel ve ışıkla oluşturduğu büyük ölçekli yerleştirmelerinde Köker, insan, doğa ve toplumsal ilişkiler arasındaki bağların hem bir arada tutan hem de sınırlandıran yapısını araştırıyor.
Azade Köker, yeni kişisel sergisi “Stolon” ile Zilberman Berlin’e konuk oluyor. Elli yılı aşkın sanat pratiği boyunca beden, toplumsal ilişkiler, emek, cinsiyet ve insanın doğayla ilişkisi üzerine çalışan sanatçı, yeni üretimlerinde ilişkilerin nasıl kurulduğuna, zaman içinde nasıl dönüşüp yayıldığına ve bu bağlar aracılığıyla nelerin aktarıldığına odaklanıyor.
Sergiye adını veren “stolon”, botanikte ana bitkiden çıkarak toprağın yüzeyi boyunca yatay biçimde ilerleyen ve belirli noktalarda yeni kökler ile gövdeler oluşturan bir yapıyı tanımlıyor. Yeni bitki bağımsız olarak yaşamını sürdürebilecek duruma gelene kadar onu besleyen stolon, Köker’in sergisinde paylaşım, çoğalma, aktarım ve süreklilik üzerine düşünmenin çıkış noktasına dönüşüyor.
Köker bu kavramı yalnızca dayanışma ve birliktelik üzerinden ele almıyor. Sergide bağ kurmak, aynı zamanda taşıma ve destekleme kadar tutma, sınırlama ve yönlendirme potansiyeli de barındırıyor. Sanatçı, ağların düğüm ve kesişme noktaları kadar aralarında oluşan boşluklara da dikkat çekerek ilişkilerin bu ikili yapısını görünür kılıyor.
“Stolon”, Köker’in sanat pratiğinde malzemenin geçirdiği dönüşümün izlerini de taşıyor. Sanatçının erken dönemindeki ağır terrakotta heykellerden 1990’lardan itibaren çalışmalarında belirginleşen hafif ve geçirgen kâğıt yüzeylere uzanan malzeme arayışı; beden, kırılganlık ve dönüşüm üzerine süregelen araştırmasıyla birlikte ilerliyor. Köker’in bir tür deri gibi ele aldığı kâğıt, buruşturulmuş ve katlanmış yüzeyiyle üretim sürecinin izlerini korurken hafif ve şeffaf yapılara dönüşüyor.
Serginin öne çıkan çalışmalarından 2025–2026 tarihli “Schwankende Säulen / Sallanan Sütunlar”, tel ve epoksiyle biçimlendirilmiş 13 kâğıt sütundan oluşuyor. Kırılganlık izlenimi veren sütunları bir araya getiren yerleştirme, yapıların birbirleriyle kurdukları ilişki üzerinden birlikte var olma ve birbirini taşıma fikrini sorguluyor.
Azade Köker’in “Stolon” sergisi, 8 Eylül–14 Kasım 2026 tarihleri arasında Zilberman Berlin, Goethestr. 82, 10623 Berlin adresinde ziyaret edilebilir.
Yazı ve Fotoğraflar: ArtNews
Sahneden Tuvale Semiha Berksoy: “Tüm Renklerin Aryası” 22 Kasım’a Uzatıldı
Yeniden Başlamanın Formları: Rahşan Düren’den “Play Again”
Bir Noktadan Sonsuzluğa: Yayoi Kusama 97 Yaşında Hayatını Kaybetti
Dolly Parton 80 Yaşında Hayatını Kaybetti
Müzede Sahne 10. Yılında “Oyunlarla Dönüşüm” Temasıyla İzleyiciyle Buluşuyor
Yorum yapmak için tıklayın