Asım İşler Anısına.. (1941-2007)
15 B izlenme 1.06.2012
ASIM İŞLER ANISINA.. (1941-2007)
Çağdaş Türk resim sanatının önemli temsilcisi ressam
ASIM İŞLER ‘in ardından 5 yıl..
Yapıtları Victoria and Albert Museum-Londra, Bibliotheque National de Paris-Fransa, T.C. Kültür Bakanlığı Koleksiyonu v.b. pek çok yurtiçi ve yurtdışı önemli müze ve koleksiyonlarda yer alan, Çağdaş Türk resim tarihine adını, kalıcı bir imza olarak yazmış, bunun haklı onurunu taşımış, Paris ekollü 1970’li kuşağın temsilcisi İŞLER’in, aramızdan ayrılmasının ardından beş yıl geçti.
Asım İŞLER, yaşamı boyunca resim sanatına olan yaşamsal ilgi ve tutkusunu geliştirerek bu sanatın temel formlarında ve tekniklerinde yapıtlar ortaya koymuş, çağdaş Türk resminin önemli temsilcisidir. Yapıtları yağlı boya tuvaller, akrilik tuvaller, gravürler (figüratif, soyut/siyah beyaz ve renkli), litografiler, Paris afiş resimleri, karton üzerine akrilik, suluboya, pastel ve guaj eserler olarak çeşitlilik göstermektedir.
1966 yılında, Cemal Tollu, Neşet Günal, Sabri Berkel gibi hocalar ile çalışarak İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisini bitiren İŞLER, 1970 -74 yılları arasında Devlet Avrupa konkurunu kazanarak resim ihtisası için Paris’e gitmiştir. Paris Güzel Sanatlar Akademisinde Boya resim, Gravür ve Litografi atölyelerinde, önemli usta gravürcü S..W. Hayter ile Atelier 17’de gravür çalışmış bu sanatın tüm derinliklerini öğrenmiştir . 1974 ‘te Paris’ten dönünce İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi)’nde başladığı görevine 2003 yılına kadar devam etmiştir.
1987-1992 yılları arasında Fransız hükümetinin daveti çeşitli defalar Fransa’ da bulunan İŞLER, 1989-90 yılları arasında Paris Güzel Sanatlar Yüksekokulu E.N.S.B.A ‘da, 1991 yılında da Paris Dekoratif Sanatlar Ulusal Yüksekokulu (Ecole Nationale Superieur Des Arts Decoratifs E.N.S.A.D) ile de eğitsel ve sanatsal ilişkiler çerçevesinde, karşılıklı öğretim üyesi-sanatçı-sergi değişimi gerçekleştirmiş, yine bu dönemde Sorbonne Üniversitesi Plastik Sanatlar Fakültesi gravür atölyesinde de profesör olarak dersler vermiştir.
Çağdaş resimde evrensel anlayışta ve soyut ekspresyonist eğilimde yapıtlar ortaya koyan İŞLER, 2003 yılında AKM Büyük Salon’da “Üç Şehir, Resim ve Ben” başlıklı Retrospektif Resim sergisini gerçekleştirmiştir. 2004-2007 yılları arasında Beykent Üniverstesi Güzel Sanatlar Fakültesi resim bölümü kurucu öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. 2007 yılında vefatına kadar, yurtiçi ve yurtdışında 35 kişisel sergi, 150 nin üzerinde karma sergi, bienal, trienal ve fuar etkinliğine katılmıştır.
Yazan: Şegan İşler