f7c849f2-0101-48db-a188-b74f67246675.jpg

Jasmina Cibic | Felsefi Tiyatro | Şekerbank Açıkekran

93 B izlenme  
5.11.2020
Jasmina Cibic
Felsefi Tiyatro
12 Eylül – 18 Kasım 2017
Şekerbank Açıkekran
 
Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi, kendine özgü bir dil yaratan genç kuşak Sloven sanatçı Jasmina Cibic’in ‘Felsefi Tiyatro’ başlıklı kişisel sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. 15. Uluslararası İstanbul Bienali’nin komşu etkinlikleri kapsamında da yer alan serginin küratörlüğünü Ali Akay üstleniyor. Sergi 12 Eylül – 18 Kasım tarihleri arasında Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi’nde ziyaret edilebilecek.
 
Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi, video sanatının yeni kuşak sanatçılarından Jasmina Cibic’in kişisel sergisiyle sanat sezonunu karşılıyor. ‘Felsefi Tiyatro’ başlıklı sergi kapsamında sanatçının son dönemde ürettiği dört video çalışması Türkiye’nin yeni medya ve videoya odaklı tek sanat platformu Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi’nde izleyiciyle buluşurken; eserlerden ‘Bird Cage / Kuş Kafesi’ Şekerbank’ın Türkiye genelindeki 9 şubesinde de gösterilecek.
 
Jasmina Cibic, mitolojik öykülere, antik tiyatro, pandomim baleye şiirsel göndermelerle dolu çalışmalarıyla sanatseverleri sanat tarihi içinde düşsel bir yolculuğa çıkarıyor. Tiyatro ve sahne sanatlarının tekrar stratejileriyle ele aldığı öykülere teatral ve aynı zamanda felsefi bir boyut kazandıran sanatçı; ‘Kuş Kafesi’ isimli eseriyle sanat tarihinin dönüm noktalarından biri olan kübizmin sanat sahnesinde ortaya çıkma öyküsünü bir alegoriyle ele alıyor. Videolarında metaforlara ve alegorilere yer veren Sanatçı, kübizmin kökenlerini oluşturan primitizme referans verirken; Picasso atölyesini bir tiyatro oyunundaymışçasına şiirsel bir dille yeniden canlandırıyor. Antik çağların gelenekleri, on dokuzuncu yüzyılın sanat buluşları ve günümüz, Cibic’in kurgusuyla felsefi tiyatro sahnesinde bir araya geliyor.
Jasmina Cibic, Ali Akay kürasyonuyla yan yana gelen video işleriyle, tarihi bir tiyatro sahnesi gibi kullanıyor ve kavramların teatral gücüne vurgu yapıyor.
 
Müzik: Müzikotek
Devamı

Seçtiklerimiz