ekavbanner1.jpg.jpg

2018 Londra Frieze Sanat Fuarı’nın Ardından | Yazan Berrin Saran

Berrin Saran

5 yıl önce
Londra Frieze Sanat Fuarı (Frieze London-Frieze Masters) 2003 yılından bu yana Londra ‘da Ekim ayının ilk haftasında, Regents Park’ta iki ayrı alanda gerçekleşiyor.
Bu yıl 5-7 Ekim tarihleri arasında gerçekleşen fuarın, 3-4 Ekim’de ön gösterimi yapıldı. İki günlük ön gösterim ve yenilen VIP program, fuarı daha ilgi çekici hale getirmek için yapılan yeni uygulamalardan sadece bazılarıydı diyebilirim. Londra’yı dünyanın yaratıcılık başkentine çeviren Frieze Sanat Fuarı’na bu yıl rekor düzeyde katılım oldu. 160’dan fazla contemporary galerinin katıldığı Frieze London’un yanısıra, 130’a yakın masterpiece galerinin katıldığı Frieze Masters’da 1000’den fazla sanatçıya eserlerini sergileme olanağı sunuldu. Özel koleksiyon ve enstitülere önemli satışlar gerçekleşti.
 
Bu yıl Tate ve Contemporary Art Society fonları kendi koleksiyonlarına önemli alımlar yaptılar. Tate fonunun bu alımlar için ayırdığı bütçenin 150 bin pound olduğu belirtildi.
Camden Arts Centre’de genç sanatçılara verdiği teşvik özel ödülü ile bu yıl ki yenilikler arasında yerini aldı. Bu özel ödül genç sanatçılara Camden Arts Center’da sergi yapma olanağını veriyor. Fuar’daki bir başka yenilik ise; Frieze Debate’ in uluslararası nitelikteki müze direktörlerini bir araya getirdiği radyo programıydı. Bu program BBC radyosunda kanal 3’ten yayınlandı.


Kim Sooja -
Regents Park içinde kurulan Frieze heykel parkı
 
Royal Academy Arts’ın artistlik direktörü olan Tim Marlow aynı zamanda Frieze Masters’da gerçekleştirilen konuşma serisinin de küratörlüğünü üstlendi. Bu seride dünyanın önde gelen kadın sanatçıları ve müze direktörleri tanıtıldı. Fuarın ilgi çeken bir diğer aktivitesi ise, Regents Park içinde kurulan Frieze heykel parkı oldu. Sanatseverleri, açık havada 25 çağdaş sanatçının heykelleri ile buluşturan park, büyük ilgi gördü. Heykel parkının küratörlüğünü, Yorkshire Heykel Parkı’nın da küratörü olan, Clare Lilley üstlendi.


Laura Ford - Regents Park içinde kurulan Frieze heykel parkı


Semiha Berksoy - Galerist
 
Bu yıl fuara Semiha Berksoy’un eserleri ile katılan Türk galerisi Galerist, Frieze Masters’da ilgi çeken standlardan biriydi.


Semiha Berksoy - Galerist


Barbara Hepworth, Dickinson Gallery 
 
Berlin çıkışlı galeri Sprüth Mayes’de, 2018 Frieze London Stand ödülünün sahibi oldu.
Barbara Hepworth’un, St. Ives’da yer alan heykel parkı ve havuzunun bir benzerinin kurulduğu Dickinson Galeri’nin standı ise, benim en çok ilgimi çeken en beğendiğim standtı.


Barbara Hepworth, Dickinson Gallery


Barbara Hepworth, Dickinson Gallery


Barbara Hepworth, Dickinson Gallery



Picasso - PAD London Design Fair


Lucio Fontana, Alexander Calder - PAD London Design Fair


Max Ernst - PAD London Design Fair

 
Londra Frieze Sanat Fuarı ile aynı zamanda gerçekleşen PAD London Design’da en az Frieze London kadar büyük ilgi gördü. Bu fuarda, çağdaş ve klasik sanatçılara ait resim ve heykellerin yanı sıra, antika mobilya, aksesuar ve mücevhere kadar pek çok benzersiz eser bir arada sergilendi.
Frieze London sırasında galeri ve müzayede evlerinde de, önemli açılış ve etkinlikler vardı.
Bunlardan en dikkat çekeni Sotheby’s müzayede evinde gerçekleşti. Banksy’nin “Girl With a Balloon” isimli eserinin 1 milyon poundluk satışı sonrasında resmin içindeki mekanizmanın eseri parçalaması ile yaşandı. İzleyenleri şaşkına çeviren olay sonrasında Banksy’nin Balonlu Kız’ı parçalanmış haliyle sergilenmeye başlandı.


Aslı Özok ve Sarp Kerem Yılmaz ile birlikte
 
Christie’s Müzaye Evi de “Vanity Fair” dergisiyle ortak bir parti gerçekleştirildi.
Katılımın çok yüksek olduğu bu parti de, çok sevdiğim sanatçı dostlarımdan, Sarp Kerem Yavuz ve Aslı Özok ile “Vanity Fair” dergisi için çok keyifli, neşeli kapak çekimleri yaptık.


Erdoğan Zümrütoğlu “Mirror of Darkness” Açılışı, JD Mallat Galeri
 
Fuar sırasında Londra ‘da galerilerde de açılışlar birbirini takip etti.
İngiliz galerisi JD Mallat’da, Türk sanatçı Erdoğan Zümrütoğlu’nun “Mirror of Darkness “ isimli sergisi sanatseverle buluştu. Serginin açılış günü, ben de oradaydım. Serginin gördüğü büyük ilginin bir parçası olmaktan mutluluk duydum. Önümüzdeki sene gerçeklecek Frieze Sanat Fuarı'nı şimdiden heyecanla bekliyorum.

Yazı: Berrin Saran
 


En Çok Okunanlar