Anne Frank’ın Hayat Hikayesi Şişli’de Sergileniyor | ARTtvNews

ArtNews

6 yıl önce

‘Benim gibi biri için bir hatıra defteri tutmak
çok tuhaf bir duygu. Hiçbir zaman yazı yazmamış olduğumdan değil sadece, bana öyle geliyor ki on üç yaşındaki bir öğrenci kızın iç dökmeleri ile ileride ne ben ne de bir başkası ilgilenecek.’ Anne Frank

 

Onüçüncü doğum gününde Anne Frank’a bir hatıra defteri hediye edilir. Birkaç hafta sonra, Anne Frank’ın hayatı saklanmak zorunda kaldığı için değişir. İki yıldan uzun bir süre hatıra defterine neler düşündüğünü, hissettiğini ve yaşadığını yazar. Daha sonra bütün dünyada milyonlarca insanın, onun hatıra defterini okuyacağını tahmin edemez.



Anne, Margot ve babaları, 1930.

‘Babam, bugüne kadar tanıdığım babaların
en tatlısı, annemle evlendiğinde 36 yaşında, annem ise 25 yaşındaymış. Ablam Margot 1926’da Almanya’nın Frankfurt am Main kentinde doğmuş. Ben 12 Haziran 1929’da doğdum.’
Anne Frank



Anne okulda, 1935.

Anne Frank’ın yaşam öyküsünden yola çıkılarak insan haklarının ve demokratik değerlerin önemini vurgulamak amacıyla hayata geçirilen ‘Anne Frank – Günümüz İçin Bir Tarih’ sergisi Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Evi’nde açıldı.



Frank ailesi Amsterdam’daki Merwedeplein’de.

“Bana öyle geliyor ki 13 yaşındaki bir öğrenci kızın iç dökmeleriyle ileride ne ben ne de bir başkası ilgilenecek” diyen ve bugün bütün dünyada milyonlarca kişinin hatıra defterini okuduğu Anne Frank’ın yaşam öyküsünü anlatan sergi, Şişli Belediyesi ev sahipliğinde Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, Hollanda’nın İstanbul Başkonsolosu Bartholomeus Josephus Maria Van Bolhuis, Türkiye Musevileri Hahambaşı Rav İsak Haleva, Sivil ve Ekolojik Haklar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şensever ve vatandaşların katılımı ile açıldı. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Sivil ve Ekolojik Haklar Derneği (SEHAK) ile Anne Frank House Müzesi işbirliğiyle düzenlenen sergi, İkinci Dünya Savaşı’nın en yaygın bilinen tarihi figürlerinden biri olan Anne Frank’ın yaşam öyküsü ile birlikte daha az bilinen yerel öyküleri, Nazi rejiminin yükselişini ve Holokost’a yol açan süreci anlatıyor.



Anne Montessoris Okulu’nda, 1941.

‘Umarım sana bütün sırlarımı açabilirim,
çünkü şimdiye değin kimseye içimi dökemedim ve umarım bana büyük bir teselli ve destek kaynağı olursun.’
Anne Frank


Anne’ın hatıra defteri.

‘...bir gün bir gazeteci ya da yazar olabilecek
miyim? Umarım, bunu o kadar isterim ki, çünkü yazarak her şeyi kaydedebilirim; düşüncelerimi, ideallerimi ve hayallerimi.
’ Anne Frank


En çok istediğim dileğim bir gazeteci olmak
ve sonrasında tanınmış bir yazar olmak. Savaştan sonra ne olursa olsun adı Arka Ev olan bir kitabımın olmasını istiyorum.
’ Anne Frank

‘Hiçbir zaman dışarıya çıkamayacak
olmamız beni anlatabileceğimden daha fazla bunaltıyor ve bizi bulacaklarından ve sonrasında kurşunlanacağımızdan çok korkuyorum.’ Anne Frank



Prinsengracht’taki bina. Gizlenme yeri ‘Arka Ev’, arka tarafta.
 

Sergi kapsamında, 18-26 yaş grubundan toplam 16 gence Hafıza Yürüyüşü adı verilen anıt ziyaretleri ve eğitim atölyeleri ile temel haklar ve demokratik değerler eğitimi verilecek. 23-25 Mart tarihlerinde gerçekleşecek eğitimlere katılan gençler “Anne Frank House Sertifikası” alacak ve Amsterdam’da düzenlenen uluslararası Anne Frank etkinliklerine katılmaya hak kazanacak.

‘Anne Frank – Günümüz İçin Bir Tarih’ adlı sergi 2 Nisan 2018 tarihine kadar Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Evi’nde görülebilir.


Hazırlayan: Pınar Saraçoğlu



En Çok Okunanlar

Bizi Whatsapp'ta takip edin