Uluslararası Konuk Sanatçı Programı Gate 27’nin son dönemde ağırladığı konuk sanatçı Ying Xinxun’un “Semboller ve Nakış” başlıklı projesi, sanatçının konuk programı katılımı süresince hazırladığı enstalasyonlarla tanıtıldı.
Çin Sanat Akademisi Fiber Bölümü Başkan Yardımcısı, aynı zamanda Fiber ve Plastik Sanatlar Stüdyosu Akademi Başkanı olan Dr. Ying Xinxun, kültür sanat sektöründen sanatçı, küratör ve tasarımcılarla daha önce bir araya geldiği atölye çalışmasında katılımcılardan kendi hayatlarında önemli yer tutan sembolleri nakışla işlemelerini istedi. Her bir katılımcı, sanatçının Çin’den getirdiği ve yaşam içinde sembolleri olan kumaşlar üzerine kendi hayatlarından sembolleri nakşetti. Ardından bu sembolleri birleştirerek farklı yerleştirme çalışmaları hayal edildi. Sanatçı tarafından çeşitli enstalasyonlara dönüştürülen bu semboller, ilk kez Gate 27’de gösterildi.
Burak Mert Çiloğlugil, Dr. Ying Xinxun, Melisa Sabancı Tapan
Gate 27 Direktörü Burak Mert Çiloğlugil’in ev sahipliğinde, Gate 27 Kurucusu Melisa Sabancı Tapan ve Gate 27 konuk sanatçısı Ying Xinxun’un katılımıyla gerçekleşen enstalasyon gösterimi, oldukça dikkat çekiciydi. Sanatçı, yanında getirdiği ısıya duyarlı iplikleri de enstalasyonunda kullanarak eserlere dinamik ve interaktif bir boyut kazandırmayı amaçladı.
Gate 27’nin kurucusu Melisa Sabancı Tapan, Ying Xinxun’un Gate 27’de geçirdiği konuk sürecine dair görüşlerini şu sözlerle paylaştı: “Gate 27, geleceğe yön veren yaklaşımıyla sürdürülebilirlik ve ekonomik kalkınma alanlarında yaratıcı projelere zaman, mekân ve entelektüel gelişim sağlayan bir kurum. Keisuke Okamura'nın Nature'da yayımlanan ve 2007-2016 yılları arasında 2560 veriden oluşan araştırmasına göre, bir proje farklı disiplinleri ne kadar çok içerirse, araştırma etkisi %20 oranında artıyor. Disiplinler arası yaklaşım, inovasyonun ve yaratıcı çözümlerin önünü açıyor. Gate 27’de benimsediğimiz disiplinler arası anlayışımızla farklı alanları bir araya getiren bu çalışmayı sizlerle bir araya getirmekten büyük heyecan duyuyorum. Kültürel mirasın modern yorumuyla yeni anlamlar keşfedecek, Ying’in sanatıyla geçmişle geleceğin buluşmasına dair bir yolculuğa çıkacağız.”
Dr. Ying Xinxun ve Burak Mert Çiloğlugil
Çalışmalarının çıkış noktasını günlük hayattan alan sanatçı, malzemelerin sosyal dokusunu keşfederek çeşitli sosyal olayları ve içinde bulunduğumuz çağın niteliklerini ifade ediyor. Son zamanlarda Ying, “gösteri toplumu”, “ambalaj” ve “yüzey” gibi kavramlar tarafından sunulan sosyal ilişkiler, ideoloji ve insan davranışına odaklanıyor. Çalışmaları aynı zamanda post-estetik, çağdaşlık ve medya, beden ve toplum arasındaki ilişkinin keşfiyle ilgileniyor. Ying, eserlerini enstalasyon, fiber sanatlar (lif sanatları), video, performans, tiyatro performansları ve resim gibi farklı medyumları kullanarak izleyiciyle buluşturuyor.
Ying Xinxun Hakkında
Çin Sanat Akademisi Fiber Bölümü Bölüm Başkan Yardımcısı, Fiber ve Plastik Sanatlar Stüdyosu Akademik Başkanı olan sanatçı (Dr.) Ying Xinxun, Hangzhou, Çin’de yaşıyor ve çalışıyor.
Sanatçı, Today Art Museum Martell Art Fund’ın geleceğin sanatçıları için verdiği en prestijli ödül olan Excellence Award ile Beijing Today Art Museum’un Wang Shikuo Nomination Award ve Focus on Talents Project Award ödüllerine aday gösterildi. Ayrıca Today Art Museum Martell’in sanat fonu desteğiyle Düsseldorf, Almanya’da bir konuk sanatçı programına ve çalışma turuna katıldı. Yakın zamanda ise üç aylık başka bir konuk sanatçı programına katılmak üzere Berlin, Almanya’ya gitti.
Sanatçının kişisel sergileri arasında, Red Eden (2023, Bergen, Norveç), Şanghay Baolong Sanat Müzesi’nde Landscape Sanatorium (2022, Şanghay, Çin); Can Art Space’de Velvet (2019, Ningbo, Çin) ve Sanshang Contemporary Art Space’te gerçekleşen DON’T WORRY (2016, Hangzhou, Çin) yer alıyor.
Ying Xinxun’un eserleri Today Art Museum (Pekin, Çin), Times Art Museum (Pekin, Çin), Minsheng Art Museum, Shanghai Museum of Contemporary Art, Zhejiang Art Museum, He Xiangning Art Museum (Shenzhen), Shanghai BANK Gallery, Macau Contemporary ArtCenter, PIFO Gallery (Pekin, Çin) başta olmak üzere, Almanya ve Japonya’daki sergilerde gösterildi.
Sanatçının katıldığı karma sergiler arasında 1. ve 3. Hangzhou Triennial of Fiber Art, 4. Güzel Sanatlar Belgesel Sergisi Stres Alanı, Alternatif Bir Göz: Kimlik ve Medya Arasındaki Görüşler (Uluslararası Çağdaş Sanat Karma Sergisi), İlk CAFAM Gelecek Sergisi Sub- Phenomena adaylığı, Shanghai BANK Gallery tarafından düzenlenen 0:00 isimli Fiber Sanat Sergisi bulunuyor.
2022’de 4. Hangzhou Lif Sanatı Trienali kapsamında Being Theoria’nın küratörlüğü ile Şangay’daki BANK Gallery’de 0:00 Fiber Art Gelişmekte olan Sanatçılar Sergisi de dahil olmak üzere çeşitli sergilerin küratörlüğünü üstlendi. 2022’deki 4. Hangzhou Fiber Art Trienali Slow Existence için eş küratör olarak görev aldı.
Eserleri Today Art Museum, Martell Art Fund, Wang Shikuo Foundation, Shanghai Powerlong Museum koleksiyonları başta olmak üzere çeşitli prestijli koleksiyonlarda yer alıyor.
Gate 27 hakkında
Farklı pratiklerin araştırma ve üretim süreçlerini desteklemek ve disiplinler arası etkileşime zemin yaratmak amacıyla 2019’da kurulmuş bir uluslararası konuk sanatçı programı olan Gate 27, sanatı bir araştırma yöntemi olarak ele alıyor. Sanatçı, araştırmacı ve akademisyenleri, ekoloji, sürdürülebilirlik, erişilebilirlik ve yerel yaratıcı ağlar etrafında bir diyalog kurmak üzere Yeniköy ve Ayvalık’taki mekânlarına davet ediyor. Kamusal programlar ve etkinliklerle yeni iş birliklerinin oluşmasını teşvik ediyor.
Gate 27, katılımcılara dört ila on iki hafta boyunca fikirlerini üretime dönüştürebilecekleri sakin bir çalışma alanı ve atölye ortamı sağlamakla birlikte araştırmalarını derinleştirebilmeleri için çeşitli kaynaklara ve kişilere ulaşmalarında kolaylaştırıcı rol üstleniyor. Katılımcılar, programda daha önce konuk olmuş sanatçı ve araştırmacılardan oluşan geniş ve devamlı büyüyen bir iletişim ağının parçası oluyor.
Gate 27’nin Danışma Kurulu, bağımsız küratör ve sanat danışmanı Beral Madra, Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Selçuk Artut ve Prof. Dr. Ahu Antmen’den oluşuyor. Gate 27’nin konukları, alanında uzman isimlerin danışmanlığından faydalanırken, programın önceki konuklarıyla da bir araya gelerek profesyonel ağlarını genişletebiliyorlar.
Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi’nden Yeni Bir Sergi: “Tat ve Sanat: Lezzetli Resimler”
3 gün önceSinopale 9 "Tükenmeden Önce Yeni Değerler Evreni" Temasıyla Başlıyor
4 gün önceFotoğraf ve Yaratıcı Disiplinler 212 Photography Istanbul’da Buluşuyor
4 gün önceSanko Holding, Karkamış Antik Kenti'ne Arkeoloji Alanında Dünyanın En Özgün Koruyucu Çatı Eserini Kurdu
7 gün önceBu Yıl İlki Düzenlenen Galeri Beylikdüzü ‘Görsel Sanatlar Yarışması’ Sonuçlandı!