f7c849f2-0101-48db-a188-b74f67246675.jpg

Grand Palais de PARIS PHOTO Yazan:Yasemin Vargı

Yasemin Vargı

11 yıl önce



15-18 Kasım tarihlerinde Paris’in en görkemli mekanlarından biri olan Grand Palais de gerçekleştirilen Paris Photo dünyanın birçok ülkesinden 151 galeriyi ve 1000 in üzerinde sanatçının çektiği fotoğrafları bir araya getirdi. Bu görsel şölenin Grand Palais binasında olmasıda ayrı bir güzellik katmıştı.
 

Bu fuarın gercekleşmesinde katkıda bulunan sponsorlardan J.P Morgan Chase ve Giorgio Armani’nin kurumsal koleksiyonlarının da sergilendiği bu fuarı gezenler, sanatcıların kadrajından geçmişten günümüze uzanan ilginç teknikleri ve bakış açılarını bir araya getiren yüzlerce resmi bir arada görme fırsatı buldu.  
 



New York’ta yaşayan Hırvat artist Vlatka Horvat’ın eski aile fotograflarını keserek çağdaş zamana uyarladığı resimler cok değişikti.



1951 doğumlu Elizabeth Heyert ‘in hava almayan baloncuğun içine giren modeli fotoğraflayabilmesi için sadece birkac dakikasi var. 1,5 metrelik bu fotoğrafın yarattığı etki görülmeye değer.



Portre fotoğraflarının olumsuz olduğunu ve insanların duygularını cok iyi yansıttığına inanan ve kalıcı hatıraları izleyicilere en iyi şekliyle sunmaya kendini adamış olan Nelli Palomaki’nin  Inari at 7 (Helsinki Eagles), 2012 adlı portresi.



İngiliz sanatçı Susan Dergas’ın kendini fotoğrafladığı Observer and Observed serisi fotoğrafçılığa farklı bir boyut getiriyor. Yansıma, su, insan ve doğa arasındaki ilişkiyi konu eden Susan Derges’in farklı teknikler uyguladığı fotoğrafları Avrupa, Japonya ve Amerika’daki müzelerin koleksiyonlarında yer almakta.


Karen Knorr – A Place like Amravati, 2012


Tom Wood – Pink Lipstick (From Looking for Love Series), 1983 C-Print


Waves, from the series No Name , 2012 C-print
Yaratıcı ve efektsiz olan bu fotoğraf Wilma Hurskainen’e ait.


Charles Swedlund , The Whole Show 1970s..
1971-1974 arasında çekilmiş olan 25 fisheye fotoğraf oldukca dikkat çekiciydi.


Amerikalı sanatçı Aaron Siskind’in havada zıplayan insan vücudu portleri - Pleasure & Terrors Series.


Vik Muniz, Fairy Roses, after Fantin Latour , 2012, Digital chromogenic print.

Viktor Muniz’in bir sürü resminden alıntı yaparak kolaj haline getirdiği bu resim 19. yüzyılda yağlı boya portreleriyle tanınan Fransız ressam Henri Fantin Latour’un tablosundan esinlenerek yaratılmış.


Elliot Erwitt , Santa Monica California, 1955  Platinum contact print

1928 Fransa doğumlu sanatçı Elliot Erwitt’in Amerikada çektiği bu resim artistin kendi imzasıyla olan en büyük fotoğraflarından biri. O dönemde 100 cm boylarında basılması çok nadir görülen bu resim 1955 yılına ait çok özel ve güzel bir fotoğraf.



Haber fotoğrafçılığının kurucusu olarak tanınan, insan ilişkilerini ve insan hayatının en güzel karelerini yakalayan 2004 yılında hayata gözlerini yuman ünlü Fransız sanatcı Henri Cartier Bresson’un Dublin’ de çektiği 1952 tarihli resim.


Gelatin Silver Print

Balıkağı çoraplar içinde fotoğraflanan kadın vücudu, 1938 doğumlu Japon fotoğrafçı Daido Moriyama ‘nın en güzel fotograflarından biri.


Irwing Penn (1917-2009) , Cigarette Butts

Hamilton’s Gallery’ de sergilenen Irwing Penn ‘in maliyeti yüksek olan ve ince detay gerektiren bir teknikle yarattığı 20 üzerinde fotoğraftan oluşuyor. 1970 li yıllarda New York sokaklarından topladığı sigara izmaritlerini stüdyosuna getirerek çektiği bu fotoğraflar kusursuz renk ve detaya sahip. Genellikle ünlü artistlerin portrelerini çeken Irwing Penn’in kendi tarzının dışında olan bu muhteşem görseller görülmeye değer bir seri.


Yusuf Sevinçli’nin 2011’de çektiği 10 siyah beyaz fotoğraf Galeri Le Filles Du Clavaire de sergileniyordu.



Dünyanın en büyük kurumsal koleksiyonlarından birine sahip olan, günümüzün yaşayan sanatçılarına yatırım yapan J.P. Morgan Chase koleksiyonuna ait eserler, başarılı sanat uzmanı ve aynı zamanda kendi de sanatçı olan Lisa Erf tarafından seçilmiş ve alınmış.

Vintage fotoğraflardan günümüze uzanan eserleri sergileyen bu koleksiyonda en çok göze çarpan fotoğraflar Henri Cartier Bresson ve 1960 yıllarında renkli fotoğraf tekniklerini zamanında en iyi şekilde kullanarak öne çıkan, müze koleksiyonlarında eserleri bulunan 1939 yılında doğan Amerikalı ünlü fotoğrafçı William Eggleston’un çektiği karelerdi.


Graceland de William Eggleston, 1983, Dye transfer prints.
William Eggleston ‘un fotoğraflarındaki keskin netlik ve renklerin kullanımı detaylarda göze çarpmakta.




Yazı ve Fotoğraflar: Yasemin Vargı



En Çok Okunanlar