f7c849f2-0101-48db-a188-b74f67246675.jpg

Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu açıldı | ARTtvNews

ArtNews

5 yıl önce




Dünyanın önde gelen mimarlık etkinliklerinden Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi 26 Mayıs – 25 Kasım arasında düzenleniyor. İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yurtdışı Projeler departmanının koordinasyonunu yürüttüğü Türkiye Pavyonu’nda bu yıl Kerem Piker’in küratörlüğünde Vardiya projesi yer alıyor. Yardımcı küratörlüğünü Cansu Cürgen, Yelta Köm, Nizam Onur Sönmez, Yağız Söylev ve Erdem Tüzün’ün üstlendiği Vardiya, bienalin ana mekânlarından Arsenale’de, 25 Kasım’a kadar görülebilir.



Dünyadan mimarlık öğrencilerinin katılımıyla zaman içerisinde şekillenerek gelişecek ve bienalin sona ermesiyle tamamlanacak Vardiya projesi, alışılagelmiş anlamda bir sergi içeriği sunmayacak.



Bienal süresince, 16 ülkeden 122 mimarlık öğrencisi, haftalık 10’ar kişilik vardiyalarla Venedik’e gelerek, farklı temalar etrafında atölye çalışmaları geliştirecek ve film, enstalasyon, maket, fanzin, üç boyutlu baskı gibi pek çok farklı formatta özel içerikler üretecek. Türkiye Pavyonu, bienalin açık kalacağı 25 hafta boyunca yaşayan bir buluşma ve üretim mekânı olacak.







Açılışta, Venedik Bienali 16. Uluslararası Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu Seçici Kurul üyelerinin yanı sıra Türkiye’den ve uluslararası mimarlık, sanat ve akademi dünyasından pek çok önemli isim bulundu. Vardiya, Türkiye Pavyonu’nu salt bir sergi alanı olmanın ötesinde bir buluşma, karşılaşma ve üretim mekânına dönüştürürken, Venedik Mimarlık Bienali’ni de mimarlık öğrencileri için ulaşılabilir kılmayı ve yeni ortaklıklara ve işbirliklerine ön ayak olmayı hedefliyor.






Açık çağrıya “Bienal ne için var?”, “Bienal ne işe yarar?” ve “Bienal kimin için var?” sorularını yanıtlayan kısa videolarla katılan, dünyanın pek çok farklı yerinden beş yüze yakın mimarlık öğrencisi arasından seçilen katılımcılar, ziyaretçileri bienallerin amacı ve rolü hakkında düşünmeye davet edildi. Başvurular arasından seçilen, 122 lisans ve yüksek lisans mimarlık öğrencisi, bir haftalık vardiyalar halinde, İKSV’nin davetlisi olarak Venedik’e gelecek. Öğrencilerin uçak biletleri, konaklama giderleri ve bir hafta boyunca Venedik’te yapacakları harcamalar İKSV tarafından karşılanacak. Türkiye’nin yanı sıra ABD’den Çin’e, Filistin’den Venezuela’ya, Kosta Rika’dan Almanya’ya 16 farklı ülkedeki okullardan Vardiya’ya katılacak öğrenciler, farklı alanlardan profesyoneller, akademisyenler ve meraklılar eşliğinde, önceden belirlenmiş programlar dahilinde, seminerler, atölye çalışmaları, dijital buluşmalar ve enformel karşılaşmalarla zenginleşen üretimlerde bulunacak.



Venedik Mimarlık Bienali’nin bu yılki teması olan Serbestmekân / Freespacekavramını, bir sergi teması olarak ele almak yerine, bu başlığı mekânın kendisine uyarlayan Vardiya, genç mimar adaylarını, yalnızca bienal izleyicileri olmaktan çıkarıp bienalin etkin birer üreticisi haline getirecek.Vardiya projesi kapsamında Türkiye Pavyonu’nda her atölyeye ayrı bir sergi alanı tahsis edilecek. Her bir atölye için ayrılan hücreler içerisinde video sanatçısı ve mimar Can Tanyeli’nin atölye yürütücüleriyle birlikte hazırladığı kısa filmler ve medya yerleştirmeleri sergilenecek. Bu filmlerin yanı sıra öğrencilerin hazırladığı başvuru videoları ve Vardiya’yı anlatan çeşitli temsiller de serginin birer parçası olacak. 25 Kasım’a kadar, 25 haftaya yayılan bir süre zarfında gerçekleştirilecek bu uzun soluklu proje kapsamında, korku filmlerinden kent-çocuk ilişkisine, yapay zekâdan tasarım ve zanaat geleneği ile sosyal ve toplu konut üretimine uzanan çeşitli temalar etrafında 13 atölye çalışması düzenlenecek.



İki haftada bir gerçekleşecek atölyelerin konuları sırasıyla şöyle: Venedik Zamanları (28 Mayıs-3 Haziran); Çocukluğun Geleceği (4-10 Haziran); Serbest Mekân olarak Film Mekân: B-Tipi Korku Filmi (25 Haziran-1 Temmuz); Eleştirel Medya Olarak Mimarlık (9-15 Temmuz); Scarpa’yla Yürüyüşe Çıkmak (16-22 Temmuz); (N)everland (30 Temmuz-5 Ağustos); Cenaze Adası (27 Ağustos-2 Eylül); Yolculuklardan (3-9 Eylül); Venedik: Yüzeyler, Geometriler, Dokular, Renkler (10-16 Eylül); Uçsuz Bucaksız Azınlık (24-30 Eylül); Venedik’i Yeniden Çizmek (1-7 Ekim); Hazine Avı (8-14 Ekim); Retrospektif (15-21 Ekim).Türkiye Pavyonu, her biri birer hafta sürecek atölyelerin yanı sıra, farklı disiplinlerden konuşmacıların katılımcılar ve ziyaretçilerle beraber bienal ve mimarlık üzerine düşünme fırsatı bulacağı 50 dijital yuvarlak masa oturumuna ve mimarlık ve tasarım dünyasının önde gelen isimlerinden 6 konuk konuşmacının sohbetine de ev sahipliği yapacak.



Tüm bienal ziyaretçilerine açık olan bu etkinlikler aynı zamanda projenin YouTube kanalı ve Vardiyaxpress.com sitesi üzerinden de canlı olarak takip edilebilecek. Böylece Türkiye Pavyonu bir sergi mekânı olmanın ötesinde bienalin bu yılki teması Freespace / Serbestmekân kavramı çerçevesinde farklı ülkelerden ve disiplinlerden katılımcıların bir araya geldiği bir buluşma mekânı haline gelecek. Türkiye Pavyonu’nda ağırlanacak konuk konuşmacılar arasında Emre Arolat, Eva Franch Gilabert, Juhani Pallasmaa, Jan Boelen ve Refik Anadol gibi uluslararası mimarlık ve tasarım dünyasının önde gelen isimleri yer alıyor.



Bienal süresince konuk konuşmacıların yanı sıra, farklı alanlardan isimlerin katılımıyla 50 çevrimiçi yuvarlak masa oturumu da gerçekleştirilecek. Aralarında Bernard Khoury, Andrew Kovacs, Han Tümertekin ve Cynthia Davidson gibi mimarlık ve tasarım dünyasının önde gelen isimlerinin bulunduğu konuşmacılar, oturumlarda atölye katılımcılarıyla beraber “Bienal ne için var?”, “Bienal kimin için var?” ve “Bienal ne işe yarar?” sorularını merkeze alacak.

Hazırlayan: Pınar Saraçoğlu
Fotoğraflar: http://www.iksvphoto.com/



En Çok Okunanlar