Kapak: Oğuz Yalım, Şeyler Arasında Bir Yer, 2026
Oğuz Yalım ve Asaf Erdemli’yi bir araya getiren “YA DA”, 7 Ekim - 7 Kasım 2026 tarihleri arasında Summart’ta izleyiciyle buluşuyor. Tamamlanmış bir yapıt fikri yerine müdahale, karşılaşma ve dönüşüm üzerinden ilerleyen açık bir üretim süreci öneren sergi, Oğuz Yalım’ın mimari ve tasarım geçmişinden beslenen geometrik dili ile Asaf Erdemli’nin metali çizgi, hacim ve mekân üzerinden ele alan heykel pratiği, resim ile heykel arasındaki sınırları yeniden düşünmeye açıyor.
Bir sanat çalışmasının tamamlanması gerektiği fikrini tartışmaya açan “YA DA”, Oğuz Yalım ile Asaf Erdemli’nin farklı üretim pratiklerini ortak ve değişken bir zeminde buluşturuyor. Sergide iki sanatçının yaklaşımı, birbirini tamamlayan sabit parçalar olarak değil, müdahalelerle dönüşen bir üretim sürecinin bileşenleri olarak ele alınıyor. Bir sanatçının müdahalesi diğerinin hareket alanını değiştirirken, verilen her karşılık yeni olasılıkların koşullarını oluşturuyor.

Oğuz Yalım & Asaf Erdemli, Sıra ve Dışı, 2026
Mimari ve tasarım geçmişinden beslenen Yalım’ın geometrik dili, Erdemli’nin metali çizgiye, hacme ve mekâna dönüştüren heykel pratiğiyle karşılaşıyor. Bu birliktelikte çizgi yüzeyin sınırlarını aşarak üç boyutlu bir yapıya kavuşurken metal, resmin kurduğu alana dâhil oluyor. Boşluk ise çalışmaların çevresinde kalan bir unsur olmaktan çıkarak kompozisyonun etkin bir parçasına dönüşüyor.
“YA DA”, resim ile heykel arasındaki ilişkinin yanı sıra yüzey ve hacim, düzen ve rastlantı, uyum ve karşıtlık gibi ikilikleri de yeniden düşünmeye açıyor. Bir çizgi diğerini sürdürebiliyor, yönünü değiştirebiliyor ya da öngörülmemiş yeni bir alan yaratabiliyor. Ortaya çıkan yapı, bütünüyle sanatçılardan birinin pratiğine ait olmaktan ziyade, iki üretim biçiminin karşılaşmasından doğan üçüncü bir alana işaret ediyor.

Oğuz Yalım & Asaf Erdemli, Töz, 2026
Serginin kavramsal çerçevesinde, Constant Nieuwenhuys’un tamamlanmış bir kent yerine sürekli yeniden kurulabilecek bir çevre öneren New Babylon projesi de yer alıyor. Hareket, karşılaşma ve değişime açık bir sistem fikri, “YA DA”da sanatçıların birbirlerinin üretim alanını yeniden tanımlamalarıyla karşılık buluyor. Gordon Matta-Clark’ın üretimi devam eden ve tekrar tekrar başlayan bir süreç olarak ele alan yaklaşımı da serginin tamamlanmamışlık düşüncesiyle örtüşüyor.
Serginin adındaki “ya da” bağlacı ise iki seçenek arasında tercih bildiren anlamından uzaklaşıyor. Resim ya da heykel, yüzey ya da hacim, uyum ya da karşıtlık arasında kesin bir seçim yapmak yerine, bu karşıtlıkların arasında oluşabilecek yeni ihtimallere alan açıyor. Oğuz Yalım ve Asaf Erdemli’nin karşılaşması böylece iki ayrı pratiğin yan yana gelişinden öte, her müdahaleyle yeniden şekillenen açık bir üretim sürecine dönüşüyor.
Oğuz Yalım & Asaf Erdemli / YA DA / Summart / 7 Ekim - 7 Kasım 2026
dün
Sanat, Dayanışma ve Ortak Deneyim: İstanbul Modern’de “Sarılarak Saralım”
dün
Sinopale 10: Belirsizliğe Karşı Birlikte Üretmek
2 gün önce
Gerçekliğin Sınırlarında Sinemadan Sahneye: "Güneşin Oğlu" Zorlu PSM'de
3 gün önce
İki Sessizliğin Karşılaşması: Zeki Demirkubuz Baksı Müzesi’nde
5 gün önce
Gerçekliğin Çelişkilerine Absürt Bir Bakış: "Olmayacak Şeylerin Neşesi" Galeri/Miz'de