Sayı:3 - Ocak 2026
Türkiye’de çağdaş sanatın seyrini, doğrudan sanatçıların ve sanat profesyonellerinin sesinden okumak mümkün mü? Hülya Küpçüoğlu’nun Çağdaş Sanat Söyleşileri adlı kitabı, bu soruya güçlü ve kalıcı bir yanıt veriyor.
Anima Yayınları tarafından yayımlanan kitap, yalnızca bir söyleşi derlemesi değil; Türkiye ve çağdaş sanat ortamının düşünsel haritasını çıkaran kapsamlı bir arşiv çalışması niteliği taşıyor. Küpçüoğlu’nun uzun yıllara yayılan sanat yazarlığı pratiğiyle şekillenen bu çalışma, çağdaş sanatı “anlatan” değil, onunla birlikte düşünen bir yayın olarak öne çıkıyor.
Kitapta yer alan yaklaşık elli söyleşi; sanatçılar, küratörler, koleksiyonerler ve sanat kurumlarıyla yapılan derinlikli konuşmalardan oluşuyor. Ancak bu söyleşiler, gündelik röportaj dilinin çok ötesine geçerek sanat üretiminin arka planına, estetik tercihlere, kavramsal yönelimlere ve dönemin sosyo-politik atmosferine ışık tutuyor.
Ara Güler’den Tony Cragg’e, Bedri Baykam’dan Patricia Piccinini’ye uzanan geniş isim yelpazesi, kitabı hem yerel hem de uluslararası ölçekte okunabilir kılıyor. Bu yönüyle Çağdaş Sanat Söyleşileri, Türkiye merkezli bir bakıştan hareketle küresel çağdaş sanat tartışmalarına bağlanan nadir yayınlardan biri olarak değerlendiriliyor.
Kitabın en dikkat çekici yönlerinden biri, Hülya Küpçüoğlu’nun söyleşilerdeki konumlanışı. Küpçüoğlu, görünmez bir editör ya da baskın bir anlatıcı olmayı tercih etmiyor; aksine, sorularıyla düşünceyi açan, sanatçının zihinsel sürecini görünür kılan bir eşlikçi rolü üstleniyor. Bu yaklaşım, metinlere akademik bir ağırlık kazandırırken aynı zamanda akıcı ve erişilebilir bir okuma deneyimi sunuyor.
Hülya Küpçüoğlu’nun Çağdaş Sanat Söyleşileri kitabı, güncel sanat yayınları arasında zamana dirençli, belge değeri yüksek ve eleştirel derinliği olan bir çalışma olarak konumlanıyor. Bugünü anlamak kadar yarını arşivlemek isteyenler için, bu kitap çağdaş sanatın yaşayan hafızalarından biri.
Yazı ve Fotoğraflar: ArtNews
Haute Couture’un Ustası Valentino Garavani'ye Veda
Gündelik Olanın İzinde: Hasip Özbudun'dan “Evcil Çizgiler”
Tiyatro Tarihimizin Arşivle Yüzleşmesi: “Tiyatro Hazinemizden” Depo'da
Ertuğrul Berberoğlu’ndan “NARKİSSOS”: Benlik ve Bakış Üzerine
Adana’da Görüntü Sanat Galerisi’yle Oyuna Devam
Yorum yapmak için tıklayın