ekavbanner1.jpg.jpg

Ahmet Güneştekin | Hafıza Odası | Pilevneli Project | Mecidiyeköy

111 B izlenme  
31.10.2020

Ahmet Güneştekin

Hafıza Odası

6 Aralık 2019 – 26 Ocak 2020

Pilevneli Project | Mecidiyeköy

 

Ahmet Güneştekin’in nesneler üzerinden bellek politikalarının doğasına baktığı kişisel sergisi Hafıza Odası PİLEVNELİ Project sunumuyla 6 Aralık – 26 Ocak tarihleri arasında gerçekleşiyor. DAAX Corporation sponsorluğunda Pilevneli Mecidiyeköy’de açılan sergi, sanatçının farklı sanatsal disiplinlerle etkileşim içinde çalıştığı işlerini bir araya getirerek, materyalleri yorumlama çeşitliliğine ve sergileme pratiğine bakıyor.  

 

Hafıza Odası’nda sanatçının anıları çağrıştıran nesnelerle çalıştığı enstalasyonları ve dil ile düşünüş tarzları arasındaki bağlantıdan yola çıkarak kimi şaşırtıcı özellikleriyle dile ve hatta düşüncelere dair neyin doğal olduğu sorusuna bambaşka açılardan bakmayı sağlayan video yerleştirmeleri yer alıyor. Sergide ayrıca sanatçının çağrıştırıcı fragmanları bir anlatı olarak okunabilecek katmanlı bir formda çalıştığı kırkyamaları, gerçeküstü, grotesk ve çok renkli seramikleri, tuval yüzeyine dışbükey metal yarımküreler yerleştirerek çalıştığı işleri ve geleneksel pratiklerin dışında kalarak çalıştığı işleri yer alıyor. 

 

Hafıza Tepesi nesnelerin ve mekânların sosyal ve duygusal ilişki ağlarının aktif unsurları olduğunu gösterir ve onların öznel deneyimleri ve duyguları yansıtan yüzeylerden ibaret olmadıkları, aynı zamanda tüm deneyimleri kapsayan bir derinliğe sahip oldukları konusunda bir tartışma başlatmayı amaçlar. Yoktunuz mekân ve nesnelerin sınırlandırdığı bir iç kabuktur. Mekân ve nesneler Pierre Nora’nın da belirttiği gibi hafızanın mayalandığı yere dönüşür. Buradaki her nesne geçmişe ait bir ânın somutlaşmış halidir. Dil, İnkâr, Düdük ve Bellek adlı video yerleştirmelerinde dilin bir güç aygıtı olarak algılanma biçimlerine bakarak belleğin geçmişi nasıl yapılandırdığı ve bellek politikalarına nasıl eklemlendiğini çalışır. Hafıza Tepesi yerleştirmesinde sanatçı bağlantıları kurma işini izleyene bırakır. Bununla birlikte gerçeklik opaktır, onu çözmemize izin veren ipuçları ve işaretler her zaman vardır. Çağrıştıran nesneler birlikte düşündüğümüz ve yaşadığımız şeyleri unutmamamız için inatçı hatırlatıcılardır. 

 

Müzik: Müzikotek

 

 

 

Devamı

Seçtiklerimiz