f2af643b-1f2b-4576-a0c7-c8029d8139a4.png

Seza Paker - Gecenin Günü

142 B izlenme  
10.12.2020

SEZA PAKER, “GECENİN GÜNÜ” ile
 Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi’nde
 
Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi, yılın son sergisinde günümüz çağdaş sanatının önemli isimlerinden Seza Paker’i ağırlıyor. “Gecenin Günü” başlıklı sergi; küresel dünyada, canlı bir organizma gibi yaşayan, kirlenmiş megalopollerin son nefes alma alanlarını oluşturan, parklara rüya içinden geçerek bakıyor, onları yeniden yorumluyor.
Paker’in video enstalasyonları, 12 Ocak tarihine kadar Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi’nde ve eşzamanlı olarak “Şafak” başlıklı video enstalasyonu,  Şekerbank’ın Muğla- Bodrum şubesini de ekleyerek sayılarını 8’e yükselttiği 7 ildeki şubelerinde, özel tasarlanan monitörler aracılığıyla 24 saat izlenebilecek.
 
Şekerbank’ın güncel sanatı geniş kitlelerle buluşturmak amacıyla oluşturduğu sanat platformu “Açıkekran”, yılın son sergisinde Seza Paker’invideo yerleştirmelerine yer veriyor.
 Çağdaş Kentlere Empresyonist Bakış
 19. yüzyıl Fransa’sında sanayileşen ve kirlenen şehirlerde ressamlar doğaya dönerek,  kırlara, gökyüzüne, ağaçlara ve nefes alma alanlarına yönelmişler, onları empresyonist bir üslupta resmetmişlerdi. Seza Paker, günümüz toplumlarının küreselleşen megalopollerinde, kirlenmiş ve nefes alma imkanlarının daraldığı bir atmosferde, parklara bir rüya içinden geçerek bakmakta.
 
Şekerbank Açıkekran Yeni Medya Sanatları Galerisi’nde sergilenen video enstalasyonlarında Seza Paker izleyenlere anlatının düz çizgisinin kırılmasından geçen bir imaj dizisi sunuyor. İmaj yüzeyini parçalara bölünmesinden, bu yüzeyin renklerle mutasyona uğratılmasından, oluşan videolarda imajlar empresyonist tablo gibi görünürken, bu şekilde bir simülasyon etkisi de yaratıyor.  Seza Paker “Gecenin Günü” adını verdiği bu en yeni işlerinde, kopmalarla ve sürekliliklerle farklı renkleri ve hikayeleri birbirlerine ekliyor.
 
Seza Paker’in çalışmalarında, engeller, zincirlerle kapanmış alanlar, parklardaki insan ve hayvanlar; Batı ve Doğu coğrafyalarında benzer sorunlarla farklı kültürler yan yana durmakta. Çin parklarında Tai-Chi egzersizleri yapanlarla diğer yandan Batı dünyasındaki güncel park yaşantısı birbirlerine kenetlenmekte. Sanatçı, 1989’dan bu yana sürdürdüğü Park adını verdiği çalışmalarını; Paris’te Eiffel Kulesi’nin uzantısına kurulmuş olan Champs de Mars ve Çin’in Kanton Bahçeleri’ni katarak,  “Gecenin Günü”yle sürdürüyor. Sanat izleyicisini park teması üzerinden, küreselleşen dünyada kent yaşamı üzerine yeniden düşünmeye davet ediyor.
Gecenin Günü:
 (Reverie)-5’36’’
 (Şafak) 2’00’’
 (Tai-chi)1’26”
 (Üç) 00’ 05’’

Müzik ;Müzikotek

Devamı

Seçtiklerimiz