f2af643b-1f2b-4576-a0c7-c8029d8139a4.png

Zeren Göktan-Sayaç-Cda Projects

88 B izlenme  
7.11.2020
Zeren Göktan
Sayaç
14 Mart - 27 Nisan 2013
Cda Projects

Cda-Projects, son dönem boncuk işi çalışmaları ve beraberinde hazırlanan web sayfasıyla Zeren Göktan’ın yeni kişisel sergisi Sayaç’a evsahipliği yapıyor. 
Göktan’ın, Antik Mısır’da ölülerin diğer dünyaya geçerken, hikayeleriyle onlara yol göstermesi ve onları koruması için hazırlanan kefen örtülerinden esinlenerek oluşturduğu çalışmaları, gerçek ve sanal dünyayı QR kodlar aracılığıyla birbirine bağlıyor. 
Sergi, Zeren Göktan’ın Ümraniye T. Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumundaki erkek hükümlülere uygulattığı tane tane işlenen boncuk işlerinden oluşuyor. Kefen örtüler, tavandan sarkan boncuk bebek anahtarlıklar ve bir ucu sanal dünyaya uzanan veri tabanıyla büyük bir enstelasyona dönüşüyor. Sayaç sergisi sanal boyutuyla, 2013 yılından geriye doğru şiddetten ölen kadınların sayısını güncellerken, sürekli yeni veriler ekleniyor. Güncellendikçe kalabalıklaşan listeyle, artış tehdidini doğasında barındıran bu sayaç, şiddetin sürekliliğinin de habercisi oluyor. Ölen kadınların isimleriyle hatırlandığı bu dijital anıt, ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platfomu’nun’ veri katkılarını da içeriyor. 
Farklı mecralara ve sosyal konulara uzanan yapısıyla Sayaç’la girift bir sanatsal anlatım kurgulayan Göktan, beklenmedik ittifaklar üzerinden bir uzlaşma alanı yaratıyor. Sanatçı çalışmalarıyla ilgili şöyle diyor: “…Sanırım ben sosyal medyada oluşan alanların bir benzerini fiziksel dünyada yaratmaya çalışıyorum. Böylelikle farklı okumalara ve karşılaşmalara yer açmış olmak istiyorum. Bu farklı alanlar birbirlerine tutunuyor ve birlikte var oluyorlar. Taraf olanlar buluşuyor, araçlar birlikte çalışıyor ve gerçek ile sanal kavuşuyor….”
Başak Şenova’nın Sayaç için hazırlanan katalog yazısında sözettiği gibi “…Erkek hükümlüler ipe boncuk dizerek zaman öldürüyor. Saatlerce, günlerce aynı deseni tekrar tekrar diziyorlar. Kodlamaya denk bir işlemle her piksel, her boncuk bir nesnenin oluşmasını sağlıyor, emeklerinin tanığı olarak canlı, renkli bir nesne. Bu emeğin adına "hapishane örgüsü" diyorlar, boncuklar kendi ruhlarını bulup, onları terkedinceye kadar, sonsuz kere bu boncukları sayıyorlar…”

Müzik:Müzikotek
Devamı

Seçtiklerimiz