f2af643b-1f2b-4576-a0c7-c8029d8139a4.png

Emre Tandırlı-Mega Rüya-Türker Art

176 B izlenme  
7.11.2020
Emre Tandırlı
Mega Rüya
7 Mart - 6 Nisan 2013
Türker Art

Ressam Emre Tandırlı’nın “Mega Rüya” adını taşıyan son kişisel sergisi Türker Art’ta . Emre Tandırlı eserlerinde, mega kent haline gelen İstanbul’un karmaşık ve yoğun yapısını, kendine özgü şiirsel ve romantik bir estetikle resmediyor.6 Nisan 2013 tarihine kadar Türker Art'ta sergilenecek olan son dönem resimlerinde, içinde yaşadığı ve sürekli devinim halindeki mega kentin en güncel görünümlerini büyüleyici bir atmosfer içinde ele alarak düşsel bir yorumla tuvallerine aktarıyor. “Yoğun ve dinamik bir istif” olarak nitelediği plansız kent dokusunu, resimlerindeki başlıca estetik öğe haline getirerek, adeta hicivsel bir yüceltmede bulunan Ressam Emre Tandırlı, tuvallerinde alternatif ve düşsel bir İstanbul sunuyor izleyicilerine.
 
Sanatçının deyişiyle;
 
“Son resimlerimde içinde yaşadığım Mega Kentin görünen ve rutin yüzünün ardındaki düşsel ve gizemli manzaraları izleyicide yoğun duygular yaratmak amacı ile zengin, canlı renklerle ve ince detaylarla aktarmayı tercih ediyorum. Güncel sanat ortamında Yeni Romantik bir yaklaşımı ve geleneksel duruşu benimseyerek, kendimize özgü olanı, içinde yaşadığımız kent görümlerinin pitoresk ve şiirsel yönlerini ön plana çıkarmayı hedefliyorum. Sözünü ettiğim bu yeni romantik yaklaşım ve geleneksel duruş çerçevesinde yağlıboyanın tuval üzerindeki kontrollü ve bir o kadar da rastlantısal sonuçlarını, zengin ve hatta sonsuz açılımlı bir uygulama bütünlüğünde ele alıyor, bu sayede resim sanatının uygulamalı bir yöntem olarak gücünü, yüzyıllardır kullanıla gelen tuval resmi ve ele alınan kent manzaraları aracılığıyla yeni ve kişisel bir üslupla, düşsel İstanbul görünümleri üzerinden okunabilecek gerçekçi mega rüyaların manzaralarına dönüştürmeye çalışıyorum.
 
Bu sergide yer alan son resimlerimde Mega kent halini alan bu karmaşık ve yoğun İstanbul görünümlere yansıtılmış olan bir çeşit tutkuyu görselleştirmeye çalışıyorum. Kent rutini içinde son derece aşina olduğumuz ve dolayısıyla tamamıyla bize özgü olan bu kent imgesini tuval üzerinde tekrar, alternatif bir yorumla meydana getirerek, Plâtoncu yaklaşım çerçevesinde bir tür ideal güzellik arayışı fikrinden yola çıkıyorum. Nitekim yüzyıllar boyunca sanatçılar, karşılarında gördükleri gerçek imgeyi asıl olanın yansıması olarak görüp, resim sanatı aracılığıyla bu imgeyi taklit etmişler ve asıl olan ideal imgeye ulaşmayı amaçlamışlardır. Bu anlamda, sıklıkla karşılaşılan ve aşina olduğumuz bu İstanbul Mega Kent görünümlerine karşı geliştirdiğimiz içsel bağlılığımızın tinsel yansımalarını ortaya çıkarmayı amaçladığım bu resimler aracılığıyla günümüz yeni romantik resim sanatı anlayışını kendi fırçamla geliştirmeye çalışıyorum.
 
Çevremizde gördüğümüz manzaralara yüklemiş olduğumuz anlamlar ve duygular çerçevesinde sıradan herhangi bir görüntü, yüce bir görsellik kazanabilir. Resim sanatının güçlü dili sayesinde güncel çevremiz hem pitoresk bir tema halini alır hem de içselliğimizin yansıması halini alır.”

Müzik :Müzikotek
Devamı

Seçtiklerimiz