Kapak: İlker Çatak, Altın Ayı ile sahnede
Avrupa sanat sinemasının en politik ve en rafine vitrini olarak kabul edilen Berlinale’de bu yıl Türkiye sineması adına tarihi bir sayfa açıldı. Festivalin en büyük ödülü Altın Ayı, yönetmen İlker Çatak’ın son filmi Sarı Zarflar’a giderken; Jüri Büyük Ödülü niteliğindeki Gümüş Ayı ise Emin Alper’in çarpıcı yapımı Kurtuluş’un oldu.
Bu sonuç, yalnızca iki bireysel başarının ötesinde, Türkiye sinemasının estetik cesaretinin ve politik derinliğinin uluslararası ölçekte tescili anlamına geliyor.
2026 yapımı Sarı Zarflar, dünya prömiyerini Berlinale ana yarışmasında gerçekleştirdi. Film, politik nedenlerle işlerinden uzaklaştırılan bir tiyatro çiftinin yaşamındaki kırılmayı merkeze alan bir drama olarak festival kataloglarında yer aldı. Başrollerinde Özgü Namal, Tansu Biçer ve İpek Bilgin’in bulunduğu yapım, ana yarışmada Altın Ayı’ya değer görülerek festivalin en yüksek onurunu kazandı. Bu ödül, Berlinale tarihinde En İyi Film kategorisinde verilen en prestijli paye olarak kayıtlara geçti.

Emin Alper, Gümüş Ayı ile sahnede
Ana yarışmanın ikinci büyük ödülü olan Gümüş Ayı – Büyük Jüri Ödülü ise Emin Alper’in 2026 yapımı Kurtuluş filmine verildi. Film, Türkiye’de bir dağ köyünde iki aşiret arasında gelişen toprak gerilimini konu alan dramatik bir anlatı olarak festival seçkisinde yer aldı. Başlıca rollerinde Caner Cindoruk, Berkay Ateş ve Feyyaz Duman’ın bulunduğu yapım, jüri tarafından Büyük Jüri Ödülü’ne layık görüldü.
2 gün önce
Alaylı Düşünceye Odaklanan “Oda Oda” Metrohan’da
2 gün önce
Salt'tan Eleştirel Kurumsallık Üzerine Bir Söyleşi: Vasıf Kortun'la Nerden Geldik Buraya
2 gün önce
Esra Uyman’dan Seramiğin Zamansız Diliyle Bir Varoluş Sorgusu
2 gün önce
Karla Kaplı Bir Sessizlik: Çepo’dan Snowblind
2 gün önce
Pera Müzesi’nden Halil Paşa’ya Tarihsel Bir Saygı Duruşu