f7c849f2-0101-48db-a188-b74f67246675.jpg

Contemporary İstanbul 13’ ün Ardından Yazan: Yasemin Semercioğlu

Yasemin Semercioğlu

10 yıl önce

Bir Contemporary İstanbul daha geldi geçti. Türkiye’nin en kapsamlı uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul, sekizinci yılında 22 ülkeden 98 çağdaş sanat galerisini, 748 Sanatçı, 3000 eseri bir araya getirdi!



Contemporary İstanbul 6 Kasım akşamı ulusal ve  uluslararası galerilerin, tüm dünyadan gelen sanatçıların, sanatseverlerin, sanat eleştirmenlerinin, küratörlerin, koleksiyonerlerin ve basın mensuplarının yoğun ilgisiyle açıldı. Bu sene fuar ile ilgili az bir kesim eksikler görürken çoğunluk ve benim gözlemlerim olumlu anlamda. Özellikle katılımcı yabancı galerilerin sayısının çoğalması diğer ülkeler ile etkileşimimizin artmasını sağladı. Her geçen sene daha iyi duruma giden fuarın açılış gününde 9.000 ziyaretçi gezdi.


Ülker Çocuk Sanat Atölyesi Ekavart Gallery standında Emire Konuk'un eserlerini inceliyor.

2013 yılında sergilenen işlerin toplam değeri 180 milyon TL.  Özellikle son gün fuarın her köşesinde yoğun bir şekilde çocuk vardı. Soğuklar bastırmadan güneşli bir Pazar gününü ailelerin, fuarda sanat ile iç içe geçirmesi mutluluk verici. Bu da gösteriyor ki 10 Kasım Atamızı Anma Töreninden gelen çocuklar sanatla beslenerek geleceğe, ufukları daha da genişlemiş olarak bakacak. 



8. Contemporary İstanbul'un açılış törenine katılan ve 3. Gün tekrar ziyarete gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş stantları gezerek sanatçı ve galericilerle sohbet etti.


Ali Güreli ve Mustafa Taviloğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Kadir Topbaş'a fuarı gezdiriyor.


Hermann Nitsch

CI Dialogues kapsamında fuarın ilk gün konuşmasını Hermann Nitsch yaptı. Viyana Aksiyonizmi’nin kurucularından olan Hermann Nitsch (1938), küratör ve sanat eleştirmeni Marcus Graf ile beraber sanatçı konuşması gerçekleştirip 3 gün süresince 25 asistanıyla birlikte 500 m2lik bir alanda canlı performans sergiledi. Fuar süresince ürettiği işler 10 Kasım Pazar günü sergilendi. Fuarın çok ilgi çekenlerinden oldu.



Dünyanın en önemli galerileri arasında yer alan Marlborough Gallery, New York; Galerie Lelong, Paris; Andipa Gallery, London; Opera Gallery, Cenova; Galeria Filomena Soares, Lizbon; Galeria Javier Lopez, Madrid; Senda Gallery, İspanya; Michael Schultz, Almanya; Klaus Steinmetz, Kosta Rika, ve Türkiye’den Dirimart, Galerist, Galeri Mana, Galeri Nev, Pi Artworks, Rampa, x-ist katılımcı galeriler arasında yer aldı.. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı B katı bu sene özel olarak yeni/gelişmekte olan galerilere ayrıldı.


Usta Gazeteci Hıncal Uluç, Marlborough Gallery'de Ahmet Güneştekin'in eserini incelerken



Hiperrealist sanatçı Carole Feuerman'ın eserleri büyük ilgi gördü.


Peter Demetz


Jaume Plensa'nın 225 bin avro değerindeki "Marianna" isimli bronz heykeli

Bu fuarda beğendiğim eserleri sıralamakta zorlanıyorum. Aklımda kalan ve beni etkileyen pek çok eser var.Opera Galeri’den Katrin Fridriks, Marlborouh Galeri’den Juan Genoves, Art On’dan Fırat Engin’in ‘İktidar’ adlı çalışması çok anlam içeriyor.Ayrıca Ardan Özmenoğlu’da Siyah Beyaz Galeri’den katılıp eserlerinde iktidara gönderme yapıyor.


Fırat Engin


Buket Savcı Atatüre

Son zamanlarda hepimizi çok rahatsız eden “kızlı-erkekli kalma” tartışmasının üzerine Olcayart’ ta bu eseri görmek hoşuma gitti. Genç bir çiftin yataktaki hallerini anlatan Buket Savcı Atatüre’nin “Candy Crushed” adlı eseri tuval üzerine yağlı boya olmasına rağmen canlı renkleriyle adeta profesyonel bir makine ile çekilmiş başarılı bir fotoğrafa benziyor.


Kemal Tufan

Yazmak istediğim birçok galeri ve sanatçısı var onları da başka yazılarım da tek tek ele alırım belki. Yoğun geçen sanat dolu bir haftadan sonra bitti zannetmeyin bulduğunuz ilk fırsatta galerileri gezin.


Ardan Özmenoğlu'nun eseri önünde ben =)

Güzel şehrim İstanbul’da her gün bir sergi açılmakta.
Sanatla kalın …

Yazı ve Fotoğraflar: Yasemin Semercioğlu



En Çok Okunanlar