f7c849f2-0101-48db-a188-b74f67246675.jpg

Açık Diyalog İstanbul, etkinlikleri ile farkındalık yaratıyor | ARTttvNews

ArtNews

4 yıl önce


 

1.Açık Diyalog’un kurulma amacından bahseder misiniz? Fikir olarak ortaya nasıl çıktı?
 
BT: Çeşitli sanat kurumlarında yöneticilik yaptıktan ve on sene bir üniversitede sanat felsefesi ve sanat yönetimi alanlarında eğitim verdikten sonra eksikliklerini gördüğüm konular üzerine yoğunlaşmak için böyle bir proje gerçekleştirmek istediğime karar verdim.
 
Açık Diyalog İstanbul’u 2015 senesinde uluslararası platformda da etkinlikler gerçekleştirecek göçebe bir çağdaş sanat projesi olarak kurdum. Yurt içinde ve dışında kültürel etkinlikler, sergiler organize etmek, dünya sanat aktörlerini bu platform üzerinde bir araya getirmek ve sanatseverlerle buluşturmak, sanatı çocuklara, gençlere ve yetişkinlere bir hobi gibi değil, bir yaşam biçimi olarak önermek, nesiller arası yaşanan kültür erozyonuna bir son vermek ve nesiller arası bir diyalog kurmak için başlattım. İsmi de bu yüzden Açık Diyalog İstanbul oldu.
 
2016 senesinden beri faaliyetlerimizin büyük bir bölümünü Valikonağı’nda ofisimizde devam ettiriyoruz ama farklı kurumlarda ve yurtdışında da gerçekleştirdiğimiz etkinliklerimiz oluyor.
Koleksiyonerlere, sanat kurumlarına, sanatçılara ve öğrencilere de çeşitli konularda danışmanlık hizmetleri sunuyoruz.
 
Her atölyede imkanı olmayan ailelerin çocuklarını ağırlıyoruz, sosyal sorumluluk projeleri yapıyoruz, eski öğrencilerime, gençlere bir çalışma platformu yaratmaya çalışıyorum. UNESCO’nun desteklediği bir etkinliğimiz oldu. Kültür mirasımız konusunda bir farkındalık yaratmak bizim için büyük önem taşıyan bir misyon ama tabii minicik bir kurum burası, ancak yetişebildiğimiz ve imkanlarımızın el verdiği boyutta çalışmalarımızı hep daha yukarıya taşıyarak devam ettirmeye çalışıyoruz.
Bazı kurumlarla iş-birliklerimiz oluyor. Ben her zaman birlikte çok daha fazla ve etkili yol alabileceğimize inanıyorum.



 

2. Özellikle haftasonları kaliteli vakit geçirmek ve eğitim almak günümüzde kişisel gelişim anlamında büyük bir ihtiyaç halinde. Açık Diyalog bu ihtiyacın hangi alanlarında katılımcıya destek sağlıyor?
 
BT: Açık Diyalog İstanbul’da haftasonlarında genellikle 4-22 yaş arasındaki çocuklar ve gençler için atölyeler, hafta arası akşamlarda da yetişkinler için seminerler, atölyeler organize ediyoruz. Çocuklar ve gençler için sanatçıları tanıtan, kültür mirasımız ile ilgili farkındalık yaratan, koordinasyon, el ve göz becerisi geliştiren, düşünmeyi, sorgulamayı, araştırmayı, tartışmayı ön planda tutan atölyeler yapılıyor. Aynı zamanda da topluluk içinde birey olmak , kendini hem sözel, hem görsel olarak ifade etmek, yaratıcılıklarını keşfetmeleri için çeşitli atölyelerimiz var.
 
Yetişkinler içinde çağdaş sanat, sosyoloji, felsefe, klasik müzik, opera, yaratıcı drama, ritm seminerleri, atölyeleri, performanslar, sanatçı konuşmaları gibi çeşitli etkinlikler organize ediyoruz. Her ay yepyeni, hep gelişen fikirlerle, interaktif projelerle buradayız.



 

3. Çağdaş sanattan satranca, sinemadan fotoğrafa kadar çeşitli konularda eğitimler veriyorsunuz. Uzman seçiminde nelere dikkat ediyorsunuz?
 
BT: Her zaman konusunun uzmanı eğitmenlerle çalışıyoruz, programları birlikte kurguluyoruz. Burada yapılan programlar hep buraya ait projeler oluyor. Amacımız katılımcılarımıza her alanda gelişim imkanı sağlamak, sanatı bir yaşam biçimi olarak önermek.

4. Aylık etkinlik programları düzenliyorsunuz. Gerçekleşen etkinlikler birbirinin devamı niteliğinde mi? Yoksa her ay yeni atölyeler de ekleniyor mu?
 
BT: Bazısı birbirini takip eden, bazıları ise yegâne etkinlikler, hep değişen etkinliklerimiz mevcut. Sürekli geliştirerek devam ediyoruz. Zaman değişim zamanı, bu değişimin içinde yer almayı, zamanın ruhunu yakalamayı ve öncü ve yenilikçi olmayı çok önemsiyoruz kurum olarak.



 

5. Gelen katılımcı, atölye sonucunda nasıl bir izlenimle ayrılıyor? Sertifika uygulmanız var mı?
 
BT: Uzun süreli etkiniklerde katılım belgeleri veriyoruz. Çocuklar için ailelere birde gözlem ve gelişim raporları veriyoruz. Amacımız katılımcılarımıza kalıcılığı olan hizmetler sunmak. Amaç burada eğlenmek değil, bir şeyler öğrenmek, gelişmek. Gelenler her zaman güzel düşüncelerini paylaşıyorlar bizimle, kendilerine faydası olan nitelikli programlar olduğunu söyleyen çok katılımcımız oldu.

 
Röportaj: Pınar Saraçoğlu


En Çok Okunanlar